Politică

Profesorii îi acuză pe liderii de sindicat de trădare, după ce au suspendat greva fără a le cere părerea

Reprezentanții sindicatelor din educație au anunțat azi, 12 iunie 2023, că greva generală din învățământ se suspendă, ca urmare a deciziei Guvernului de aproba Ordonanța de Ugență 57/2023, prin care salariile profesorilor cresc cu circa 25%.

„Greva se suspendă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis reprezentanții sindicatelor.

Ulterior, ordonanța de urgență 57/2023 a fost adoptată de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial.

Aceasta prevede următoarele lucruri:

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. I. — La Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu
modificările și completările ulterioare, anexa I cap. I lit. A se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Art. II. — La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (11) se introduc trei noi alineate, alin. (12)—(14), cu următorul cuprins:

„(12) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. I cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

(1/2) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1.300 de lei fiecare.

(1/4) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin. (11) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.”

Art. III. — (1) În aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are în vedere această lună, în integralitate.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea
bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Art. IV. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 1 iunie 2023, se abrogă.

Profesorii din țară au fost extrem de dezamăgiți de decizia liderilor de sindicat

La scurt timp după anunțul făcut de sindicatele din educație, profesorii din țară au început să-și exprime dezamăgirea atât pe rețelele sociale, cât și la televizor. În plus, aceștia au precizat că în școlile din care fac parte procentul celor care încă recurg la grevă generală este de peste 70%, iar liderii de sindicat au luat o decizie peste capul lor.

„De ce să decidă liderii județeni?! Toți greviștii trebuie să decidă. Suspendarea este ilegală. Decizia este discreționară. Nu s-a luat prin consultarea greviștilor.

Oricum liderii acestia au fost clar depășiți de situație. Ei au crezut că profesorii fac o grevă, așa, ca o plimbare până la București, și gata, merg toți trei la Herculane, la recuperări. Ei nu au înțeles din start dimensiunea revoltei profesorilor și s-au arătat mereu surprinși de determinarea greviștilor. Acum au obosit și au decis singuri suspendarea grevei. Ne trebuie alegeri de sindicat. Urgent!”, a scris cineva pe Facebook.

„Ați trădat! Lideri vânduți. Aveți salarii din cotizațiile celor din învățământ și ați coalizat cu guvernanții de frica să nu vi se taie privilegiile fără merit”, se arată într-un alt comentariu.

„Nu suntem de acord cu suspendarea grevei. Noi în Timiș ținem legătura cu colegii și toți spun același lucru. Sunt în grevă, susțin greva și nu suntem de acord cu această manipulare grosolană. Nu vă jucați cu nervii noștri, că s-ar putea ca domnii aceștia să aibă surpriza mari de la noi. Nu se poate să-și bată joc în halul în care își bat joc de noi.

Noi știm situația reală din școli și nu am văzut procentele. Școlile de la noi (n.r. Timiș) nu au cedat, în țară este același lucru. Ținem legătura cu fiecare județ, oamenii îmi scriu în privat că suntem 70-90% în grevă. Nu vom ceda! O țară întreagă este șocată!“, a spus profesoara Irina Oroșan la postul de televiziune Antena 3 CNN.

“Vrem afișarea procentajelor pe județe! Vă suspectăm de înaltă trădare. Dacă nu le afișați, vă rugăm să demisionați! Nu ne mai reprezentați!”, a mai punctat un profesor.

Simion Hăncescu și Marius Nistor au recunscut că decizia a fost luată de liderii sindicali județeni

Într-o conferință de presă susținută în după-amiaza zilei de luni, Simion Hăncescu și Marius Nistor au recunoscut faptul că decizia de suspendare a grevei generale din educație nu a fost luată de profesori, prin vot, ci de liderii județeni, care în majoritate au votat pentru suspendarea grevei.

„A fost un vot al liderilor județeni care ne-au mandatat să suspendăm greva. Din 57 de lideri, 51 au spus că vor suspendare, 6 au fost împotrivă. Deci este un procent majoritar”, a spus Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

„În cadrul federației noastre, din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut în acordarea unui mandat vis-a-vis de suspendarea acțiunii de protest”, a adăugat și Marius Nistor, liderul FSE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button