Politică

Producătorii ucraineni de zahăr solicită Guvernului de la Kiev sistarea exporturilor către UE

Producătorii de zahăr din Ucraina au formulat o solicitare către guvernul de la Kiev prin care au cerut sistarea exporturilor către Uniunea Europeană. Cererea a fost justificată de asociația reprezentantă a producătorilor din acest sector prin atingerea cotei maxime de export de zahăr admise, a cărei depășire poate genera declanșarea mecanismului de protecție instituit pentru fermierii europeni.

Ucrainenii din sectorul zahărului au cerut oprirea exportului pentru acest produs în Uniunea Europeană, după ce cota maximă de 262.000 de tone a fost atinsă, cotă stabilită pentru protejarea fermierilor europeni. Prin implementarea acestei măsuri, reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor de Zahăr din Ucraina își doresc să faciliteze o adaptare la piața europeană a zahărului.

Asociația Națională a Producătorilor de Zahăr din Ucraina, „Ukrtsukor”, a lansat o cerere către Guvernul țării să introducă de urgență, până la sfârșitul anului acesta, o cotă zero la exportul de zahăr către Uniunea Europeană.

Reacția a fost declanșată după ce cantitățile maxime de 262.000 de tone au fost depășite, fapt ce conferă comunității europene dreptul de a activa mecanismul de protecție instituit pentru fermierii săi, a anunțat publicația online APC-Inform, citată de sinor.bg.

„În practică, este vorba despre închiderea proactivă a frontierei din Ucraina pentru exportul de zahăr către UE în cel mai scurt timp posibil având în vedere faptul că volumele de zahăr exportate au ajuns deja la 262.200 de tone, stabilite ca cotă pentru Ucraina pentru 2024″ au precizat reprezentanții organizaţiei filialei într-un anunț.

„Ukrtsukor” sunt de părere că solicitarea lor reprezintă o confirmare a poziției constructive a producătorilor ucraineni de zahăr, precum și a pregătirii acestora de a se integra pe piața europeană a zahărului și de a îndeplini cerințele acesteia.

„Aceleași măsuri de suspendare de urgență pot fi utilizate și în 2025, dacă între 1 ianuarie și 5 iunie cantitățile de export ucrainene depășesc 5/12 din cota din 2024”, au adăugat reprezentanții „Ukrtsukor”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button