Procurorul General: Propaganda antimedicală nu poate fi sancţionată penal
Valul 4 de Covid face ravagii în România și specialiștii în sănătate publică spun că mai avem cale lungă până la luminița de la capătul tunelului. De un an și jumătate, însă, spațiul public, în special cel virtual dar nu numai, e bombardat de mesaje prin care românii sunt îndemnați să nu se vaccineze, să se trateze după ureche și să nu respecte măsurile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii virusului.
Pentru toate acestea, autoritățile nu au pârghii legale pentru a aplica sancțiuni și se pare că situația va rămâne așa încă o bună bucată de vreme.
În Codul Penal avem deja binecunoscutul articol care se referă la zădărnicirea combaterii bolilor. Îl întâlnim menționat și în bilanțul zilnic Covid, și în comunicările Poliției și Jandarmeriei după efectuarea de controale. Însă până acum a fost condamnat în baza lui un singur român, care nici măcar nu avea Covid, și care de curând a fost eliberat din închisoare.
În rest, dosare pentru încălcarea acestui articol s-au deschis multe, inclusiv împotriva senatoarei Diana Șoșoacă, după ce a blocat o acțiune de vaccinare. Dar procurorii trebuie să demonstreze pentru a obține condamnări că acțiunile celui vizat chiar au avut conscințe reale. Ori asta, după cum am văzut, nu reușesc să o facă nici epidemiologii, mai ales când lucrurile sunt scăpate de sub control, ca acum.
Astfel, am văzut clasate dosare precum cel al actualului primar al Constanței, Vergil Chițac, care, în primăvara lui 2020 a băgat în carantină Guvernul, conducerea PNL și Parlamentul și a refuzat să fie dus la spital cu izoleta, dar și al fostului ofițer MAI care a mințit în legătură cu vacanța peste hotare și a bagat în carantină Spitalul Gerota. Procurorii n-au găsit ”argumente științifice” că au răspândit coronavirusul.
Scutea a spus însă că procurorii nu își fac meseria uitându-se la televizor să vadă cine ce declarații a mai făcut.
„Este o presiune din partea presei, se așteaptă o reacție imediată. Noi nu ne facem meseria uitându-ne la televizor, după ce-a mai spus un arhiepiscop sau un altul. În general, aflăm despre lucrurile acestea. Ne uităm peste afirmații, dacă au conotația de a incita la ură sau instigare la săvârșirea unor infracțiuni și în funcție de asta ne sesizăm”, a declarat procurorul general pentru publicația citată.
În orice caz, și dacă se va ajunge ca propunerea să fie implementată, ea nu se va aplica retroactiv, deci dosarele deschise la acest moment, cum e cel împotriva Dianei Șoșoacă, ar putea fi de asemenea clasate.
„Nu te vaccina, că te omoară rețeta nu reprezintă încă o instigare. Nu intră sub forma infracțiunii la care ne-am referit noi. (…) Deci trebuie să vedem dacă e vorba de tulburarea liniștii publice sau de o infracțiune de instigare publică, în sensul prevăzut de lege. Sau instigare la ură, ceea ce nu cred că e cazul, în contextul acesta. Atunci actul de constatare poate fi făcut și măsurile urgente pot fi luate de Poliție. Cu informarea imediată a organului competent: Parchetul General, dacă este vorba de o persoană cu calitate specială, ministru, parlamentar sau alte calități, în vederea continuării cercetărilor”, a explicat Scutea.