Prin Timișoara lui Dominic Fritz, umblă câinii cu 1 milion de lei în coadă
Invocând o extremă urgență pe care nu o putea prevedea, Primăria Municipiului Timișoara a încheiat, la finalul lunii trecute, fără licitație, un contract de 1,24 de milioane de lei pentru prestarea de servicii privind gestionarea câinilor fără stăpân. Contractul ar trebui să fie valabil maximum 6 luni, până la încheierea unui acord-cadru prin licitație, acord-cadru care însă nu este încă scos la „mezat” în baza de date a SEAP.
Serviciile vor fi, deocamdată, prestate de o companie care este abonată la contractele municipalității și care a mai derulat astfel de afaceri încă de pe vremea când la conducerea Timișoarei se afla Nicolae Robu. Patronul firmei a donat chiar bani la campania electorală prezidențială a PNL din anul 2014. În acest timp, mai mulți parlamentari UDMR încearcă, fără succes, să modifice legislația în domeniul gestionării câinilor, în sensul ca să nu mai existe obligativitatea sterilizării câinilor maidanezi cu stăpân.
Primăria Municipiului Timișoara, la conducerea căreia se află edilul USR Dominic Fritz, a contractat, la finalul lunii trecute, fără licitație, servicii de gestionare a câinilor fără stăpân din oraș, motivând că acest contract este temporar, întrucât nu s-a finalizat licitația deschisă în vederea atribuirii unui acord-cadru cu același obiect. Numai că, potrivit bazei de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), instituția condusă de Dominic Fritz nu a publicat, până în prezent, niciun anunț de participare din care să rezulte că este organizată o astfel de licitație.
Astfel, la data de 23 octombrie 2023, municipalitatea a atribuit, fără nicio procedură concurențială de ofertare, contractul 157/2023, în valoare de 1.045.200 de lei fără TVA, respectiv de 1.243.788 de lei cu TVA inclusă (253.834,3 euro), firmei SC Danyflor SRL, singurul agent economic care s-a arătat interesat să răspundă chemării Primăriei Municipiului Timișoara în legătură cu această afacere. Inițial, valoarea maximă estimată de autoritatea contractantă pentru asigurarea acestor servicii era cu 3.020,89 de lei fără TVA mai mare decât suma solicitată de SC Danyflor SRL.
Urgență extremă, neprevăzută
Potrivit anunțului de atribuire citat, aceste servicii contractate vor fi prestate până la finalizarea procedurii de licitație deschisă și desemnarea noului operator, dar nu mai mult de 6 luni. Se invocă o situație de extremă urgență, determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de primăria Municipiului Timișoara.
Chiar și fiind vorba despre o atribuire directă, autoritatea contractantă a impus un criteriu de atribuire, pe baza celui mai bun raport calitate-preț, din care 80% s-a pus accentul pe prețul cel mai scăzut, iar 20 la sută s-a pus accentul pe dotarea cu autovehicule speciale a firmei selectate.
SC Danyflor SRL, compania care și-a adjudecat acest contract, este deținută, potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de un anume Ionel Pușcaș, din satul Șag, comuna Șag, județul Timiș. Numele patronului apare pe lista donatorilor la campania electorală a Partidului Național Liberal, cu o contribuție totală de 10.000 de lei făcută în 10 și 27 octombrie 2014, înaintea alegerilor prezidențiale care l-au avut, atunci, drept candidat pe Klaus Iohannis.
Adjudecătorul a livrat și produse de patiserie pentru animalele de la Grădina Zoologică
De remarcat este faptul că SC Danyflor SRL face afaceri similare cu Primăria Municipiului Timișoara încă din timpul mandatelor lui Nicolae Robu. În iulie 2016, municipalitatea a contractat serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, cu puțin timp înaintea alegerilor locale. Contractul, cu o durată de trei ani, a fost parafat prin licitație, la care s-a înscris doar firma lui Pușcaș și a fost atribuit pentru 8.127.547,2 lei cu TVA (1.847.160 de euro). Anterior, în 2015, plățile pentru aceste servicii au fost de 2.060.121,9 lei cu TVA.
Primăria Timișoara a derulat cu firma Danyflor SRL mai multe contracte. În 25 martie 2013, a atribuit companiei în cauză un contract de 1.240.000 de lei cu TVA pentru livrarea de fructe, legume și semințe pentru Grădina Zoologică Timișoara. Apoi, în 19 ianuarie 2016, a mai încheiat cu aceasta un contract de 355.104 lei cu TVA pentru activitatea de colectare a cadavrelor animalelor de pe drumul public și din gospodăriile cetățenilor, în vederea incinerării. După care, la data de 30 aprilie 2023, a mai fost încheiat un contract de 638.197 de lei cu TVA, cu durata de doi ani, pentru furnizarea de produse cerealiere, gructiere, de panificație și de patiserie pentru… hrana animalelor din colecția Grădinii Zoologice Timișoara.
UDMR vrea să salveze de la sterilizare maidanezii cu stăpân. Legea se află în dezbatere, la Parlament
În acest timp, la Parlamentul României, mai mulți deputați UDMR au inițiat un proiect legislativ pentru modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Autorii propunerii legislative sunt parlamentarii maghiari Konczei Csaba, Magyar Lorand Balint, Kolcsar Karoly, Seres Denes și Gail Caroly.
Aceștia arată că, în forma actuală, OUG 155/2001 prevede obligativitatea sterilizării câinilor aparținând rasei comune, precum și a metișilor acestora, fără însă a se face diferența între câinii cu sau fără stăpân. „Pe termen lung, operațiunea sterilizării va conduce la dispariția acestor animale. Mulți câini din rasa comună s-au păstrat datorită ciobanilor, nevoia de protecție a fermelor înfăptuindu-se cel mai bine de către câinii de turmă, crescuți de-a lungul generațiilor în natură, în special pentru a se lupta cu animalele sălbatice. Acești câini sunt de neînlocuit pentru stăpânii lor, câinii de rasă neputând îndeplini acest rol, respectiv de a păzi oile și alte animale”, se arată în expunerea de motive.
Potrivit inițiatorilor, în aceste condiții nu se justifică obligația sterilizării câinilor cu stăpân, „ținând cont de faptul că se află sub supravegherea proprietarilor și, astfel, nu constituie un pericol sub nicio formă”. Motiv pentru care cei de la UDMR propun ca sterilizarea câinilor aparținând raselor comune și metișilor acestora, care au stăpân, să nu mai constituie o obligație, „așa cum o asemenea obligație nu există nici în cazul câinilor de rasă”.
Legea a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ, însă Consiliul Economic și Social (CES) nu este de acord cu ea. Această instituție susține că „înmulțirea raselor comune va conduce, în final, la influențarea negativă a caracterelor genetice și a raselor pure” și că „va permite deținătorilor să împerecheze două rase pure, pentru întreprinderea experimentelor, pentru sporirea caracteristicii de agresivitate”.
Legea a fost respinsă, în aceste condiții, de Plenul Senatului, la data de 23 octombrie 2023, și se află, în prezent, în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.