JUSTIȚIE

Primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina

Un cetățean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românește sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă, anunță DIICOT.

„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, transmite DIICOT, într-un comunicat de presă.

El a fost reținut miercuri, 23 mai, de către procurorii DIICOT, iar Curtea de Apel București a admis solicitarea procurorilor și a dispus arest preventiv pentru 30 de zile.

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, precizează procurorii.

DIICOT precizează că a beneficiat în anchetă de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș” .

Acesta este primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea războiului în februarie 2022. În cei peste doi ani de război, anchete similare au avut loc în numeroase state europene, fiind cercetate persoane acuzate că au spionat obiective militare sau transporturi de armament și au oferit informații Rusiei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button