InternaționalPolitică

Prima ţară europeană care îşi mută ambasada din Israel la Ierusalim

Serbia este prima ţară europeană care îşi va muta ambasada în Israel din Tel Aviv la Ierusalim. Mişcarea va avea loc până la finalul lui iulie 2021 şi este o lovitură dată de Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

Anunţul mutării ambasadei a venit după un summit la Casa Albă, la care au participat preşedintele Serbiei şi premierul din Kosovo. În plus, Kosovo şi Israel s-au recunoscut reciproc, iar Kosovo a devenit primul stat majoritar musulman care va avea o misiune diplomatică în Ierusalim.

În martie 2019, Viorica Dăncilă anunţa, pe tărâm american, aceeaşi decizie.

Ierusalimul este disputat de zeci de ani. Oraşul e considerat de israelieni capitala nedivizată a ţării lor, în timp ce palestinienii revendică partea de est drept capitală a viitorului lor stat. Misiunile diplomatice ale ţărilor străine sunt în Tel Aviv, o tradiţie ruptă de Donald Trump acum trei aproape trei ani, când a mutat ambasada SUA în Ierusalim.

„Este o măsură amânată prea mult timp, care va avansa procesul de pace şi care va aduce o înţelegere de durată”, declara şi Donald Trump pe 6 decembrie 2017.

Conflictul dintre israelieni şi palestinieni a făcut ca foarte puţine ţări arabe să recunoască statul evreu. Emiratele Arabe Unite sunt ultimele intrate pe această listă extrem de scurtă. Luni, a avut loc primul zbor direct între Tel Aviv şi Abu Dhabi. Şi această înţelegere a fost posibilă tot cu intervenţia lui Trump, care a punctat la capitolul relaţii externe.

Sursa: Ziarul Financiarul

  • VIDEO: Românii din Cernăuți acuză autoritățile ucrainene că bat bărbații și îi mobilizează în condiții umilitoare
    Situația este tensionată în Cernăuți, regiune unde locuiesc mulți români, în condițiile în care autoritățile ucrainene continuă mobilizările în rândul populației pentru a mări efectivele de soldați care luptă pe front împotriva Rusiei. Etnicii din satele cu populație românească din regiunea Cernăuți susțin  că autoritățile ucrainene mobilizează bărbații în condiții umilitoare. Într-o înregistrare video transmisă …
  • România este al treilea mare producător de petrol din UE
    Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor publicate luni de Eurostat. Conform acestor date, producţia de ţiţei a UE a continuat să scadă în 2022, în pofida unei creşteri semnificative a preţurilor …
  • Fermierii vor să oprească rachetele antigrindină: Am început să le găsim înfipte în apropierea şoselelor, caselor
    Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani, pentru a protesta împotriva începerii sezonului de trageri cu rachete antigrindină, despre care fermierii susţin că ar contribui la seceta din Vrancea. „De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la …
  • Clanurile de la Buzău: Lucian Romașcanu și-a pus soția șefă la cabinetul prietenului Ciolacu
    Neamurile de la Buzău ocupă Guvernul României. Premierul Marcel Ciolacu și-a angajat toate neamurile, amantele acoliții și lipitorii de afișe în Guvernul României. Soția fostului ministru buzoian al Culturiii, Gabriela-Otilia Romașcanu, a fost numită, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial, director de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. …
  • După ce a turnat la DNA, Buzatu a fost lăsat să plece acasă
    Tribunalul Vaslui a decis că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, aflat în arest preventiv din septembrie 2023, poate fi cercetat în arest la domiciliu, dar decizia instanţei nu este definitivă. “În baza art. 348 raportat la art. 207 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea măsurii arestului preventiv, luat faţă de inculpatul …
Back to top button