Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, cere comisie de anchetă pentru ajutoarele de stat acordate industriei prelucrătoare: Sute de milioane de lei au ajuns pe mâinile unor companii fantomă
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, cere comisie de anchetă pentru ajutoarele de stat acordate industriei prelucrătoare de către ministrul PSD al Economiei, Spătaru Florin Marian, unde vorbim de o schemă infracțională prin care sute de milioane de lei au ajuns pe mâinile unor companii fantomă, cel mai probabil firme apropiate partidelor sistemului având în vedere că toate aceste companii beneficiare nu depășesc în total un număr de 15 angajați.
„Atrag colegilor atenția asupra unor aspecte care sunt extrem de grave. Guvernul României a votat un pachet de ajutoare de stat pentru industria prelucrătoare. Deși s-au depus proiecte de aproximativ un miliard de euro avem investiții aprobate undeva la un sfert din valoarea respectivă. Partea cea mai gravă este că avem companii foarte mari, companii românești cu mii de angajați și o cifră de afaceri de sute de milioane de lei, cum ar fi Chimcomplex, Zarea, Xonia, care au experiență dovedită, care puteau să dezvolte noi capacități de producție și care nu au primit aprobare. Pe de cealaltă parte, cele opt companii care au primit ajutor de stat de câteva sute de milioane de euro sunt companii care împreună nu reușesc să adune 15 angajați.
Deci, atenție, toate cele opt companii împreună care primesc ajutorul de stat nu reușesc să adune 15 angajați și marea lor majoritate nu au avut practic nicio activitate în ultimii cinci ani. Vorbim despre o schemă care, din punctul meu de vedere, este o schemă clasică de fraudare a statului român, în care cei care au primit banii sunt prietenii partidelor politice. Vorbim de sume foarte mari de bani care se dau pur și simplu după bunul plac al premierului și al partidelor politice. S-au mai făcut astfel de, eu aș putea să le spun combinații, și în anii precedenți și s-a dovedit în cele din urmă că, spre exemplu, cum a fost cu industria chimică, fabricile de îngrășăminte și care după doi ani au falimentat, pentru că respectivele personaje cu puternice legături în interiorul PSD nu au făcut decât să fraudeze sumele respective de bani.
Am cerut prin intermediul cabinetului domnului deputat Adrian Axinia să ni se pună la dispoziție criteriile tehnice care au dus la aprobarea acestor proiecte în spațiul public, informația fiind de acest fel. Nu a contat dimensiunea companiei, câți angajați are, ce experiență are, a contat maculatura depusă, cât de frumos a fost întocmită. Tocmai de aceea, propunerea mea este către colegii lideri de grup să propunem o comisie de anchetă pentru toate ajutoarele de stat acordate în ultimii cinci ani, deoarece acești bani ar fi trebuit să se întoarcă în economie.
Aceste companii ar fi trebuit să funcționeze după perioada de verificare de doi ani și avem cel puțin câteva exemple mari în care companiile respective, fie după perioada de doi ani, au rămas cu datorii la stat și cu datorii către angajați s-au au ajuns respectivii după gratii și au făcut trei luni de pușcărie. Însă aceste lucruri nu ne mulțumesc.”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.