PoliticăȘtirile 60m.RO

Presiuni la adresa ministrului Justiției pentru desființarea SIIJ. România ar putea fi sancționată pentru pentru încălcarea dreptului european

Presiuni la adresa ministrului Justiției pentru desființarea SIIJ. Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, a declarat că trebuie găsită o soluție în acest sens până pe 18 mai pentru că altfel există riscul ca România să fie sancționată de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru încălcarea dreptului european pentru înființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Potrivit Agerpres, Comisia juridică a Senatului a organizat, miercuri, a treia dezbatere pe tema proiectului de desfiinţare a SIIJ, care a avut loc în prezenţa reprezentaţilor asociaţiilor de magistraţi, ale căror păreri au fost „polarizate”, pro şi împotriva desfiinţării SIIJ, după cum a apreciat preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

Ziua de 18 mai va aşeza România, din păcate, există o probabilitate în rândul statelor care sunt condamnate de CJUE pentru încălcarea dreptului european ca urmare a unei modificări legislative şi înfiinţării unei instituţii precum Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Şi vom fi în situaţia cu România sancţionată în baza Tratatului cu UE. (…) Desfiinţarea SIIJ, în cazul unei condamnări în baza Tratatului, devine obligaţie a statului şi angajează răspunderea patrimonială a statului, indiferent cine este la conducere în Parlament sau în Guvern. Avem un proiect iniţiat de Guvern şi nu ne-am fi dorit să aşteptăm această soluţie a CJUE. Eu nu văd decât să aducem legislaţia în acord cu Tratatul, adică să desfiinţăm acea instituţie (SIIJ – n.r.)„, a afirmat, miercuri, Scântei.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a calificat însă „de neacceptat” ipoteza ca România să fie sancţionată pecuniar în cazul în care SIIJ nu va fi desfiinţată.

Back to top button