Politică

Preşedintele Poloniei: Ar fi bine ca Ucraina să îşi aducă aminte că primeşte ajutor din partea noastră şi că suntem şi noi o ţară de tranzit către Ucraina

Ucraina ar trebui să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea Poloniei, a declarat marţi preşedintele polonez, Andrzej Duda, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două ţări în legătură cu importurile agricole, relatează Reuters.

În timp ce Polonia rămâne un susţinător ferm al Ucrainei în faţa invaziei ruseşti, cele două ţări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicţiei privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varşovia spune că este necesară pentru a-şi proteja fermierii. Kievul a ripostat şi a ameninţat că se va adresa instanţelor de arbitraj al Orgnizaţiei Mondiale a Comerţului.

„Ar fi bine ca Ucraina să îşi amintească de faptul că primeşte ajutor din partea noastră şi să îşi amintească de faptul că suntem şi noi o ţară de tranzit către Ucraina”, a declarat preşedintele Andrzej Duda reporterilor de la New York, după un discurs în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri restricţii asupra importurilor din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicţiei privind vânzările de cereale ucrainene în cele cinci ţări vecine ale Ucrainei din UE, care mai includ România şi Bulgaria. Interdicţia a fost introdusă după ce aceste ţări s-au trezit cu un val de importuri ieftine din Ucraina, în timp ce Kievul se străduia să trimită cerealele mai departe.

În timp ce Ucraina a făcut apel marţi la un „dialog constructiv”, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial.

Preşedintele Duda a declarat că, dacă Ucraina a depus plângerea, Polonia va explica situaţia în faţa tribunalului. El a subliniat că interdicţia priveşte importurile, dar nu şi tranzitul de cereale ucrainene.

„Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina şi care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru”, a spus el. „Aş compara-o cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă… O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri … Îl poate îneca pur şi simplu pe cel care îl salvează”, a subliniat preşedintele polonez.

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a confirmat, pe de altă parte, că Kievul va impune restricţii de import – ca măsură de retorsiune – asupra anumitor categorii de bunuri din Polonia şi Ungaria, dacă acestea nu îşi vor ridica interdicţiile unilaterale. Între timp, Ucraina desfăşoară o anchetă pentru a demonstra că interdicţiile unilaterale sunt discriminatorii, a spus el.

Şmîhal a explicat că Kievul a propus Comisiei Europene şi ţărilor vecine un plan de control al exporturilor pentru patru grupe de produse agricole, pentru a preveni distorsionarea pieţei – un plan pe care l-a descris ca fiind un scenariu de compromis. „Facem încă o dată apel la vecinii noştri să renunţe la restricţiile dăunătoare şi ilegale, la populismul politic şi să se angajeze pe calea dialogului constructiv, de pe urma căruia toată lumea va beneficia de fapt”, a spus el.

Semnalându-şi intenţia de a merge mai departe cu propunerea de compromis, marţi, guvernul ucrainean a aprobat introducerea licenţelor de export pentru o serie de produse agricole destinate exportului către cei cinci vecini ai Ucrainei din UE.

„Guvernul Ucrainei a aprobat o nouă procedură pentru exportul anumitor tipuri de produse către anumite state membre ale UE”, a precizat Ministerul Agriculturii într-un comunicat. „Aceasta stipulează că patru culturi – porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui, grâu, care sunt exportate în 5 ţări – trebuie să fie licenţiate de către Ministerul Economiei în acord cu Ministerul Agriculturii”, explică documentul.

Ministerul a declarat că Kievul va conveni asupra listei şi volumului de produse cu ţările importatoare, care, la rândul lor, vor stabili dacă sunt pregătite să accepte aceste bunuri, în ce volume şi în ce termen. „Doar atunci vom emite permise pentru companiile noastre de a exporta anumite produse. Ucraina îşi controlează exporturile şi le coordonează cu ţările destinatare”, a adăugat acesta.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button