Președintele PNL Bârlad, Georgică Vulpe, apare pe lista directorilor interimari de școli și licee

Distribuie acest articol!

Numele lui Georgică Vulpe, ales în iunie președinte al filialei PNL Bârlad într-un proces soldat cu scandal, figurează pe lista persoanelor desemnate în funcții de directori interimari de școală, luna aceasta, de către Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.

Mai precis, el apare ca director la Liceul Tehnologic “Petru Rareș” din localitate. Cazul a fost semnalat de senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, care a scris, marți, pe Facebook, că “anumiți inspectori și-au permis deja, în ciuda tuturor avertismentelor, nu doar abuzuri, ci și ilegalități!”. În mesajul său, el arată că alți șapte profesori din liceul bârlădean unde a fost numit liderul local al PNL au fost detașați directori interimari la alte unități de învățământ. Senatorul cere Ministerului Educației să trimită corpul de control pentru a investiga situația “i-le-ga-lă” din Bârlad.

Potrivit Legii Educației Naționale, “directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.

Și se referă la proiectul de lege USR-PLUS, privind depolitizarea numirilor de directori interimari, lege care a fost adoptată, dar pe care președintele Klaus Iohannis a întors-o în parlament, situație în care ISJ-urile controlate politic decid acum cine vor fi directori de școli până la concursurile de selecție:

  • “Această barbarie nu s-ar fi putut întâmpla niciodată dacă legea USR PLUS de descentralizare a deciziei de numire a directorilor interimari, votată în Parlament nu ar fi fost întoarsă la re-examinare de către Administrația Prezidențială.”

Georgică Vulpe a fost desemnat președinte al PNL Bârlad într-un scrutin intern care s-a soldat cu un scandal major, având în vedere confruntarea pentru conducerea PNL, între taberele Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Ce spune, între altele, Ștefan Pălărie în mesajul său pe Facebook:

“De câteva zile zbârnâie într-una telefonul. (…) Cele mai multe mesaje sunt despre abuzurile din teritoriu făcute de Inspectoratele Școlare Județene zilele acestea prin numirile din pix (în cadrul legii în vigoare, evident) ale directorilor interimari. Punctul de start: toate funcțiile de director și director adjunct de școală din România au ajuns să fie vacantate în luna august. (…)”

“Punctul fierbinte: cât de tare și-au permis Inspectorii Școlari Județeni să se joace cu detașările unor directori interimari – în ciuda faptului că mesajele publice ale Ministerului Educației au îndemnat la continuitate și stabilitatea sistemului. Anumiți inspectori și-au permis deja, în ciuda tuturor avertismentelor, nu doar abuzuri, ci și ilegalități!”

Pălărie prezintă și un “mesaj primit din teritoriu”, potrivit căruia: “Azi a fost ședința la ISJ Vaslui – au schimbat 70% din directori cu membri PNL, nu au ținut cont că ești expert, dacă au fost 2 sau 3 dosare pt un post, l-au ales pe cel susținut de partid fără criterii de departajare.

Potrivit aceluiași mesaj, “La Bârlad, președintele PNL s-a numit puțin director la un liceu, ceea ce contravine cu art. 24 pct 5 din metodologie, unde scrie faptul că președintele și vicepreședintele unui partid politic nu pot fi directori. Tot domnul președinte PNL Bârlad a numit 5 directori profesori de la școala lui în alte unități școlare din oraș și din împrejurimi, că dacă tot e la putere de ce sa nu o facă, chiar dacă în unele școli au fost profesori care și-au depus dosar că vor să fie directori”.

“Pt ca președintele PNL e din aceeași școală și-a permis. El e ilegal numit, iar pe colegii lui ce-i recomanda, ca au avut promovați la Bac anul asta 6 elevi, de la clasele de zi? Cum e posibil, ca dintr-o școală cu 6 elevi promovați la Bacalaureat, tu să pui 8 directori? Cum?”

“Am rămas șocat de gravitatea acuzațiilor și am început să fac câteva cercetări. Am găsit pe site-ul Inspectoratului faimoasa decizie numărul 48 a CA-ului, iar în decizie e trecută lista tuturor directorilor și directorilor adjuncți numiți interimari pe raza județului Vaslui. În aceeași decizie – în dreptul Colegiul Tehnologic “Petru Rareș” – la director general (interimar) apare într-adevăr PREȘEDINTELE PNL Bârlad – Dl. Georgică Vulpe (fost consilier local ajuns acum, după un scrutin intern foarte disputat, președinte de filială PNL).”

“Stimați colegi PNL, conform Legii Educației Naționale, “Art. 257 alin. (4) Directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.”

“Solicităm Ministerul Educației să trimită corpul de control pentru a investiga această situație I-LE-GA-LĂ!”

“Mai găsesc apoi în presa locală faptul că același “faimos” Colegiul Tehnologic “Petru Rareș” din Bârlad este o rampă colosală de lansare în funcția de director – mai precis, atenție!, nu 5, ci 7 profesori din acest liceu tehnologic ajung directori interimari în alte școli din oraș.”

“Barbaria acestei situații este absolut înfricoșătoare. Cum să numești directori interimari niște profesori ai căror elevi nu trec bacalaureatul?!?!”


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: