Președintele Parlamentului german pledează pentru o „uniune monetară completă” în cadrul UE

Președintele Bundestagului german Wolfgang Schäuble a declarat duminică că Uniunea Europeană ar trebui să utilizeze criza provocată de noul coronavirus pentru a crea o uniune monetară completă.
Ministru de finanțe al Germaniei în perioada 2009-2017, când a gestionat și perioada crizei datoriilor suverane și a zonei euro, Schäuble a afirmat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că Uniunea Europeană nu trebuie să rateze această șansă.
„Am fi în continuare semnificativ mai departe în Europa de astăzi dacă ideea creării unui fond monetar european ar fi prevalat în criza greacă din 2010. Nu putem rata din nou această șansă”, a spus el, citat de EU Observer.
Poziția lui Schäuble vine la scurt timp după ce Germania a preluat președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, având drept principală prioritate redresarea Uniunii Europene din criza provocată de pandemia de coronavirus. De altfel, liderii statelor membre ale UE se vor întruni în perioada 17-18 iulie pentru a negocia planul de redresare post-criză și viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.
Apelul șefului legislativului german privind edificarea unei uniuni monetare vine însă într-un context complicat, având în vedere că statele membre s-au înțeles cu dificultate asupra activării Mecanismului european de stabilitate, iar tratativele în ce privesc instrumentul de recuperare economică întâmpină opoziția unor state precum Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care nu sunt de acord cu un nivel ridicat al subvențiilor oferite pentru redreesare, pledând în schimb pentru împrumuturi.
Cu toate acestea, Germania și Franța par decise să ajungă la un acord atât de necesar revenirii din criză, Berlinul dând deja un semnal major de flexibilitate atunci când cancelarul Angela Merkel a prezentat alături de președintele Emmanuel Macron o propunere de redresare de 500 de miliarde de euro bazată pe ideea instituirii unor datorii comune la nivel european.
Uniunea economică și monetară (UEM) este rezultatul integrării economice progresive în Uniunea Europeană. UEM este o extensie a pieței unice a UE, care implică reglementări comune privind produsele și libera circulație a bunurilor, capitalurilor, forței de muncă și serviciilor.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
- România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și UngariaRomânia se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
- Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severăRomânia anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …