Președintele Parlamentului german pledează pentru o „uniune monetară completă” în cadrul UE

Președintele Bundestagului german Wolfgang Schäuble a declarat duminică că Uniunea Europeană ar trebui să utilizeze criza provocată de noul coronavirus pentru a crea o uniune monetară completă.

Ministru de finanțe al Germaniei în perioada 2009-2017, când a gestionat și perioada crizei datoriilor suverane și a zonei euro, Schäuble a afirmat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că Uniunea Europeană nu trebuie să rateze această șansă.

Am fi în continuare semnificativ mai departe în Europa de astăzi dacă ideea creării unui fond monetar european ar fi prevalat în criza greacă din 2010. Nu putem rata din nou această șansă”, a spus el, citat de EU Observer.

Poziția lui Schäuble vine la scurt timp după ce Germania a preluat președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, având drept principală prioritate redresarea Uniunii Europene din criza provocată de pandemia de coronavirus. De altfel, liderii statelor membre ale UE se vor întruni în perioada 17-18 iulie pentru a negocia planul de redresare post-criză și viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Apelul șefului legislativului german privind edificarea unei uniuni monetare vine însă într-un context complicat, având în vedere că statele membre s-au înțeles cu dificultate asupra activării Mecanismului european de stabilitate, iar tratativele în ce privesc instrumentul de recuperare economică întâmpină opoziția unor state precum Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care nu sunt de acord cu un nivel ridicat al subvențiilor oferite pentru redreesare, pledând în schimb pentru împrumuturi.

Cu toate acestea, Germania și Franța par decise să ajungă la un acord atât de necesar revenirii din criză, Berlinul dând deja un semnal major de flexibilitate atunci când cancelarul Angela Merkel a prezentat alături de președintele Emmanuel Macron o propunere de redresare de 500 de miliarde de euro bazată pe ideea instituirii unor datorii comune la nivel european.

Uniunea economică și monetară (UEM) este rezultatul integrării economice progresive în Uniunea Europeană. UEM este o extensie a pieței unice a UE, care implică reglementări comune privind produsele și libera circulație a bunurilor, capitalurilor, forței de muncă și serviciilor.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

 • Explozii la metrou din cauza unui scurtcircuit
  O problemă tehnică a determinat duminică seara evacuarea stației de metrou Tineretului și oprirea traficului către Berceni. Mai multe bubuituri cu flamă au avut loc duminică seară la o garnitură de metrou în staţia Tineretului Metrorex anunță că incidentul s-a petrecut în jurul orei 20:40, la stația de metrou Tineretului, când a fost semnalată o defecțiune la
 • Datele a mii de polițiști din Belarus au fost divulgate de hackeri, ca răzbunare pentru încercarea de a reprima protestele
  Hackerii au divulgat datele personale a o mie de poliţişti din Belarus, ca răzbunare pentru acţiunile de reprimare a demonstraţiilor de stradă împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko, scrie Reuters. „Pe măsură ce arestările continuă, vom continua să publicăm date la scară largă”, se arată într-un mesaj distribuit de canalul de opoziţie Nexta Live pe aplicaţia Telegram.
 • România a cucerit 29 de medalii la Campionatele Balcanice de seniori de la Cluj-Napoca
  România a cucerit 29 de medalii la Campionatele Balcanice de atletism pentru seniori, desfăşurate sâmbătă şi duminică pe Cluj Arena din Cluj-Napoca, 8 de aur, 14 de argint şi 7 de bronz. După 13 medalii obţinute sâmbătă (3-6-4), tricolorii au câştigat ale 16 duminică (5-8-3). În clasamentul pe medalii, Ucraina a ocupat primul loc, cu
 • DE RÂS? Orban promite 3 autostrăzi în Moldova
  Suntem la o emisiune de divertisment și noi nu știm acest lucru. În acest moment în Moldova nu s-a realizat nici un kilometru de autostradă. Sunt ceva lucrări nefinalizate la șosele de centură pe care ei, politicienii, le numesc autostrăzi… A, să nu uităm, a făcut Ștefan Mandachi un metru, dar nici un metru nu
 • Adriana Săftoiu atacată de un câine și apoi salvată de români. Oare ea câți români a salvat?
  Deputatul Adrian Săftoiu a fost atacată de un câine negru și rău. S-a întâmplat acest lucru în timp ce își făcea plimbarea de seară în cel mai ilegal complexul de blocuri din București: Greenfield, cartierul rezistențial cu mii de apartamente construite ilegale de Impact în pădurea Băneasa. Acum poate și câinii s-or fi săturat de
%d blogeri au apreciat: