Președintele Parlamentului german pledează pentru o „uniune monetară completă” în cadrul UE

Președintele Bundestagului german Wolfgang Schäuble a declarat duminică că Uniunea Europeană ar trebui să utilizeze criza provocată de noul coronavirus pentru a crea o uniune monetară completă.
Ministru de finanțe al Germaniei în perioada 2009-2017, când a gestionat și perioada crizei datoriilor suverane și a zonei euro, Schäuble a afirmat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că Uniunea Europeană nu trebuie să rateze această șansă.
„Am fi în continuare semnificativ mai departe în Europa de astăzi dacă ideea creării unui fond monetar european ar fi prevalat în criza greacă din 2010. Nu putem rata din nou această șansă”, a spus el, citat de EU Observer.
Poziția lui Schäuble vine la scurt timp după ce Germania a preluat președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, având drept principală prioritate redresarea Uniunii Europene din criza provocată de pandemia de coronavirus. De altfel, liderii statelor membre ale UE se vor întruni în perioada 17-18 iulie pentru a negocia planul de redresare post-criză și viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.
Apelul șefului legislativului german privind edificarea unei uniuni monetare vine însă într-un context complicat, având în vedere că statele membre s-au înțeles cu dificultate asupra activării Mecanismului european de stabilitate, iar tratativele în ce privesc instrumentul de recuperare economică întâmpină opoziția unor state precum Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care nu sunt de acord cu un nivel ridicat al subvențiilor oferite pentru redreesare, pledând în schimb pentru împrumuturi.
Cu toate acestea, Germania și Franța par decise să ajungă la un acord atât de necesar revenirii din criză, Berlinul dând deja un semnal major de flexibilitate atunci când cancelarul Angela Merkel a prezentat alături de președintele Emmanuel Macron o propunere de redresare de 500 de miliarde de euro bazată pe ideea instituirii unor datorii comune la nivel european.
Uniunea economică și monetară (UEM) este rezultatul integrării economice progresive în Uniunea Europeană. UEM este o extensie a pieței unice a UE, care implică reglementări comune privind produsele și libera circulație a bunurilor, capitalurilor, forței de muncă și serviciilor.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Trump a eliminat sancțiunile lui Biden pentru centrală nucleară maghiară de la PaksAdministraţia americană a eliminat sancţiunile referitoare la extinderea centralei nucleare de la Paks, introduse de administraţia precedentă condusă de Joe Biden, care considera Ungaria un inamic – a anunţat duminică ministrul afacerilor externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó. Potrivit comunicatului ministerului, Péter Szijjártó a evidenţiat următoarele: premergător învestirii lui Donald Trump ca preşedinte, Statele …
- Fidelis: Investiție sigură sau sabotor economic? Statul român, „investitorul” care sufocă piața liberăProgramul Fidelis, destinat inițial să democratizeze accesul populației la titluri de stat și să sprijine piața de capital, a devenit o veritabilă „armă economică” cu dublu tăiș. În timp ce oferă randamente generoase și sigure populației, el canibalizează sursele de finanțare ale economiei reale, afectează grav obligațiunile corporative, descurajează investițiile în acțiuni și transformă băncile …
- Salina Praid, abandonată de stat și distrusă iremediabil: Autoritățile sapă alta, cu costuri uriașeSalina Praid, una dintre cele mai importante resurse naturale ale României, a fost complet compromisă sub privirea pasivă a autorităților. Statul recunoaște dezastrul, dar fără să-și asume vreo responsabilitate. Singura soluție propusă: săpăm o altă salină în munte, cu costuri uriașe și fără nicio garanție. Situația ajunge pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Țării …
- Deustche Welle: Nicușor a pactizat cu SistemulPreședintele Nicușor Dan pare să ia prea ușor noile numiri din Justiție, pe care nici nu le-a criticat și nici nu a încercat să le oprească, deși efectele lor ar putea fi devastatoare, comentează Deustche Welle. Poate și din cauză că nu a avut printre priorități să-și numească un consilier pe probleme juridice sau poate …
- Mafia lemnului! Război Schweighoffer-Ikea pe pădurile din RomâniaUna tare: de cîteva zile, presa din Austria, de unde sunt ăia care ne seceră pădurile în mod barbar, a pus tunurile pe firma suedezo-olandeză Ikea, acuzată că din calitatea de cel mai mare proprietar de păduri din România taie din greu copaci mințind că respectă toate standardele legale.Reporterii ziarului austriac Kurier au vizitat aceste …