Președintele Kosovo, Hashim Thaci, a fost pus sub acuzare pentru crime de război
Un procuror special de la Haga a depus un act de acuzare împotriva președintelui Kosovo, Hashim Thaci și a altor nouă persoane, pentru crime de război.
Thaci era pregătit să participe la un summit cheie al Statelor Unite cu liderii sârbi în acest weekend.
Președintele Kosovo, Hashim Thaci, și alți nouă foști militanți au fost inculpați pentru crime de război de către Parchetul Special de la Haga, miercuri.
Aceștia sunt „responsabili pentru aproape 100 de crime”, potrivit procurorilor UE, din Camera de specialitate Kosovo. Printre victime au fost incluși albanezi, kosovari, sârbi și romi, dar și opozanți politici, potrivit oficialilor.
De asemenea, grupul se confruntă cu acuzații de tortură, persecuție și dispariție de persoane.
Funcționarii au descris rechizitoriul drept „rezultatul unei investigații îndelungate”, adăugând că efortul reflecta „hotărârea Parchetului Special de a putea dovedi toate acuzațiile în afara unei îndoieli rezonabile”.
Oficialii instanței au remarcat, de asemenea, că rechizitoriul a fost „doar o acuzație”. În prezent, un judecător pre-proces îl examinează „pentru a decide dacă să confirme acuzațiile”.
Thaci, în vârstă de 52 de ani, ca mulți alți politicieni kosovari din prezent, a jucat un rol proeminent în mișcarea de rezistență care i-a stârnit pe etnicii albanezi împotriva sârbilor în ceea ce era atunci o provincie sârbă.
În urmă cu mai puțin de un an, prim-ministrul kosovar Ramush Haradinaj și-a dat demisia după ce a fost chemat de aceeași instanță sub suspiciunea de crime de război.
Corespondentul DW din nordul Kosovo, dominat de sârbi, Milica Andric Rakic, a descris anunțul drept „probabil cel mai șocant eveniment de când Kosovo, în 2008, și-a declarat independența unilaterală”.
În timp ce mișcarea legală în sine a fost așteptată, momentul ales de procuror – chiar înaintea vizitei lui Thaci la Washington – a fost unul neașteptat.
„Thaci va folosi orice ultimă pârghie de putere la dispoziția sa pentru a opri acest proces, așa cum a încercat să o facă în decembrie 2015, cu încercarea de abolire a Legii cu privire la Camera de specialitate Kosovo”, a spus Rakic. Ea a avertizat că această mișcare ar putea provoca și proteste ale foștilor militanți care ar putea escalada „violența etnică”.
Thaci și-a anulat călătoria la întâlnirea de prim nivel cu reprezentanții sârbi la Washington DC, după anunț.
Reprezentantul american și fostul trimis al Berlinului, Richard Grenell, a declarat că a respectat decizia lui Thaci de a sta deoparte „până la soluționarea problemelor legale ale acuzațiilor”.
Întâlnirea va continua cu sârbul Aleksandar Vucic și cu premierul kosovar Avdullah Hoti. Spre deosebire de Thaci, care este unul dintre cei mai puternici și mai experimentați politicieni kosovari, Hoti a preluat postul luna trecută.
- George Simion: AUR îl susține necondiționat pe Călin Georgescu
- Gașca mafiotă a lui Rolex Bogdan o șusține pe Lasconi la prezidențiale
- Mafiile care distrug România de 35 de ani au zis ca votul nu contează. Uite că dacă ieși la vot chiar contează
- Cristian Tudor Popescu este un ateu convins care nu are nimic în comun cu Dumnezeu. Să ne rugăm pentru sufletul lui rătăcit
- (VIDEO) Călin Georgescu. ”Politicienii sunt singurii care încă nu au înţeles ce s-a întâmplat”