Președintele CNCD: Măsurile de relaxare anunțate de Guvern sunt problematice. Acestea ar putea încălca drepturile omului
Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este de părere că măsurile de relaxare pe care Guvernul vrea să le impună pe criterii sanitare pot crea probleme privind încălcarea drepturilor omului. El a mai spus că orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege, scrie ROSTonline.
Potrivit sursei, Asztalos Csaba a precizat că măsuri precum accesul persoanelor la teatru sau în restaurante doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice. El a subliniat că, potrivit Constituției, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale se realizează prin lege.
„Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele, inclusiv din zonele ce țin de drepturile omului.
În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege. Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea nr. 55, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și acolo avem reglementări în domeniul economic, reglementări care prevăd că există posibilitatea de limitare sau suspendare a activității unor instituții sau operatori economici.
Întrebarea este dacă această lege conține prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri. După care cu ce justificăm acest tratament diferențiat? În zona HORECA vorbesc acum. Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioși sau nu în momentul în care se infectează și la aceste întrebări trebuie să dea răspuns experții. În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”, a declarat Șeful CNCD, Asztalos Csaba.
Constituția României, articolul 53. Restrangerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți
(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratica. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.