Președintele CCR: Constituția poate fi revizuită, dar nu din ambiție personală și nu ca instrument electoral
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a afirmat, miercuri, că tema revizuirii Constituţiei nu trebuie transformată „într-un instrument electoral permanent”, adăugând că, până la modificare, ea trebuie respectată „cu sfinţenie”.
„Se poate în mod sigur preciza că, în forma sa actuală, Constituţia României a fost considerată, încă de la adoptarea ei şi este considerată şi în prezent, o constituţie modernă, progresistă. Ca orice operă umană, ea nu este perfectă şi nu putea fi perfectă. Pe de altă parte, ea nu este nici veşnică, respectând totuşi şi dezideratul perenităţii sale care îi asigură continuitatea funcţionării sale. În funcţie de evoluţiile politice, economice şi sociale, ea poate fi adaptată acestora, poate fi revizuită, evident, cu respectarea limitelor impuse de caracterul rigid al Constituţiei noastre. Revizuirea trebuie să răspundă însă unei necesităţi obiective, să nu reprezinte o ambiţie personală, unilaterală şi să fie susţinută şi de voinţa poporului. Tema revizuirii nu trebuie transformată într-un instrument electoral permanent”, a declarat Valer Dorneanu, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Constituţiei.
El a adăgat că, până la revizuire, Constituţia trebuie respectată „cu sfinţenie”.
„Revizuirea trebuie făcută temeinic, cu respectarea procedurilor şi în special cu respectarea instituţiilor considerate a fi rigide. Constituţia noastră este apreciată ca o Constituţie rigidă, care îngrădeşte posibilitatea de a se modifica valori şi instituţii fundamentale, inclusiv drepturile fundamentale ale omului, limba oficială, forma de guvernământ. Până la revizuire, care se va realiza în aceste condiţii, Constituţia este în vigoare şi trebuie respectată cu sfinţenie”, a afirmat Dorneanu.
Valer Dorneanu a mai spus că pentru cetăţenii României Constituţia este „scut şi garant” pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale.
„Constituţia României este legea legilor, ea stă la temelia statului de drept şi îi asigură buna organizare şi funcţionare. Să ne amintim, chiar şi acum, după 30 de ani, faptul că actul nostru fundamental defineşte statul român. Caracteristicile sale, în special faptul că este un stat de drept, democratic şi social, care se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor. Pentru cetăţenii României, Constituţia este scut şi garant deopotrivă pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor lor fundamentale prevăzute la cel mai înalt standard European şi mondial. Pentru autorităţile şi instituţiile statului, Constituţia este atât ghid, cât şi cod obligatoriu de conduită în exercitarea atribuţiilor lor şi în relaţiile dintre ele”, a precizat Dorneanu.