Internațional

Preşedintele Bulgariei: Nu vom da Ucrainei nicun fel de arme

Cât va fi guvernul interimar în funcţie, Bulgaria nu va oferi Kievului nici avioane de vânătoare, nici tancuri, nici complexe de rachete, a anunţat preşedintele Radev

„Atâta timp cât guvernul interimar este la conducere, Bulgaria nu va furniza Ucrainei nici avioane de vânătoare, nici sisteme de rachete antiaeriene, nici tancuri, nici transportoare blindate”, a declarat președintele bulgar, Rumen Radev, în faţa jurnaliștilor, în timpul participării sale la Conferința „Anticorupție și Securitate Națională”. Declarațiile sale sunt în mod categoric împotriva cursului paneuropean de furnizare de tot felul de arme Kievului, cum ar fi muniție, lansatoare de rachete, tancuri, avioane de vânătoare, relatează Sega preluat de Rador.

Radev a definit refuzul Bulgariei de a furniza arme drept o decizie suverană și a cerut partidelor participante la alegeri să-și clarifice de pe acum poziția în această chestiune în faţa alegătorilor. „Se cuvine ca cetățenii bulgari să cunoască de acum pozițiile partidelor care vor decide în curând în numele Bulgariei dacă vor face parte din eforturile de restabilire a păcii sau de prelungire a războiului”, a comentat el.

Radev a confirmat neparticiparea Bulgaria la achiziția europeană generală de muniție pentru Ucraina și a subliniat că Bulgaria va sprijini eforturile diplomatice europene de restabilire a păcii.

Cu o zi mai devreme, ministrul bulgar al apărării, Dimitar Stoianov, a susținut aceeași teză. „Bulgaria și guvernul bulgar nu pregătesc un acord suplimentar pentru furnizarea de asistență militară și militaro-tehnică Ucrainei”, a anunțat Stoianov, în faţa jurnaliştilor bulgari, la Bruxelles, după încheierea şedinţei comune a miniştrilor apărării şi afacerilor externe ai UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe/Apărare.

„În cadrul şedinţei s-a discutat un proiect de furnizare și achiziție în comun de obuze de 155 mm. Bulgaria nu face parte din această achiziție publică generală și nu poate fi parte, deoarece nu folosim muniție de un asemenea calibru. Armata bulgară nu are mijloace care să poată folosi proiectile de 155 mm”, a subliniat ministrul Stoianov.

„Armata bulgară a oferit ceea ce a putut; noi suntem sub normative cu stocurile, deci nu avem cum să oferim ajutor militar suplimentar și, în consecință, munițiile care sunt căutate”, a spus ministrul Stoianov, ca răspuns la o întrebare. Potrivit acestuia, astfel de obuze nu sunt produse în fabricile Terem, care sunt deținute de Ministerul Apărării; legat de ceea ce oferă alte întreprinderi din complexul minitar-industrial, Ministerul Economia are competenţe în domeniu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button