Presa spaniolă: România, țara care le-a făcut cetățenilor săi viața imposibilă, pentru a-i determina să se vaccineze
În timp ce cele mai vaccinate țări din Europa revin cu prudență la normalitate, România trăiește un coșmar cu peste 400 de decese pe zi. Acum da, vaccinarea începe să crească, arată un reportaj al publicației spaniole El Confidencial, preluat de Rador.
Cu doar o treime din populație vaccinată, România înregistrează un al patrulea val virulent de Covid, care provoacă peste 400 de decese pe zi și care a determinat suspendarea tuturor spitalizărilor neesențiale, ca și transportul unor pacienți în stare critică în Ungaria, Austria și Polonia, deoarece multe spitale româneşti sunt în prag de colaps. Această situație, descrisă drept „catastrofală” de președintele României, Klaus Iohannis, apare și în Bulgaria vecină (cu puțin peste o cincime din populație vaccinată), și contrastează cu relativa liniște din cele mai imunizate țări de pe continent în acest nou val al virusului.
Autoritățile și marea majoritate a experților români au tras de aici o concluzie fără echivoc: România va înceta să mai aibă raportări de decese zilnice ca în timpul războiului numai dacă populația urmează exemplul vecinilor săi occidentali și se vaccinează în masă. Pentru a realiza acest lucru, președintele și guvernul au trecut de la vorbe la fapte.
După luni de avertismente, admonestări și lupte televizate în prime time, fără niciun rezultat, guvernanții români le-au impus celor nevaccinați un regim draconic de interdicții care au făcut viața imposibilă pentru milioane de oameni din România. Și va deveni și mai grea dacă deputații vor vota o lege respinsă de Senat, care prevede suspendarea angajării și a salarizării celor nevaccinați din numeroase categorii profesionale.
Restricții draconice sau necesare?
Din 25 octombrie, celor care nu sunt vaccinați le este interzis să iasă pe stradă între zece seara și cinci dimineața, pe întreg teritoriul național. Măsura fusese deja aplicată de câteva weekend-uri în marile centre urbane, ca Bucureștiul și Timișoara, și multe alte orașe clasificate drept zone roșii, din cauza ratelor mari de infectare.
Înainte de carantina (de noapte) și obligația de a intra în case, persoanele nevaccinate trebuie să se confrunte cu alte constrângeri. Celor care nu dețin un certificat de vaccinare (sau test negativ sau dovada că au trecut recent prin boală) le este interzisă intrarea în magazinele „neesențiale”, accesul în baruri și la terase, și chiar în instituțiile publice pentru rezolvarea problemelor. Consecințele acestor restricții sunt evidente pe străzile capitalei. Grupuri de prieteni de toate vârstele, care înainte stăteau de vorbă și beau în baruri, ocupă acum băncile și trotuarele. Personalul de securitate al administrației publice își petrece o bună parte din programul de lucru cerându-le scuze pensionarilor nevaccinați pentru că îi îndeamnă să plătească online taxele municipale.
„Este o senzație foarte neplăcută să vrei să bei o cafea și să o bei în stradă, când e frig, pentru că nu poți sta într-un bar”, spune pentru El Confidencial o administratoră de 35 de ani din București, care refuză să i se dea numele. „Există o stigmatizare a celor nevaccinați, suntem acuzați de ceea ce se întâmplă în spitale”, spune femeia, care nu pune la îndoială relația dintre nivelul scăzut de vaccinare din România și situația dramatică din spitale.
Deși se teme de efectele secundare ale vaccinului, această mamă a doi copii s-a răzgândit și s-a vaccinat, „pentru a putea trăi ca înainte” și a ajuta, „dacă chiar asta a fost cauza”, la depășirea unei crize sanitare pe care foarte puțini îndrăznesc să o nege văzând imaginile cu pacienții grav bolnavi tratați pe coridoarele spitalelor. La fel ca ea, zeci de mii de români și-au învins, în ultimele săptămâni, teama de vaccin sau neîncrederea față de veridicitatea discursului autorităților sau față de riscul letal al virusului, și au aglomerat din nou centrele de vaccinare, care până de curând erau pustii.
După ce a scăzut la puțin peste 4.000 de doze administrate pe zi, la începutul lunii septembrie, rata de vaccinare nu a încetat să crească în ultimele săptămâni, iar pe 27 octombrie a depășit 150.000 de vaccinări în 24 de ore, dintre care peste 110.000 au fost prima doză, ceea ce reprezintă un record absolut de la începutul campaniei de vaccinare, în decembrie.
Nimic mai bun decât vaccinarea
Unul dintre cele mai aglomerate centre de vaccinare este cel care a fost improvizat în populara piață bucureșteană Obor, unde El Confidencial i-a întrebat pe cei proaspăt vaccinați despre motivele pentru care și-au suflecat mânecile ca să obțină prețiosul pașaport de vaccinare.
Simțiți că v-au forțat să vă vaccinați cu toate aceste măsuri? – am întrebat mai mulți oameni care își așteptau rândul sub soarele blând de toamnă.
– Nu m-a obligat nimeni, ce prostie! Am venit de bunăvoie, pentru că nu e nimic mai bun de făcut, spune Sanda, o pensionară exuberantă care înveselește lumea de la coadă.
– Nu v-au afectat restricţiile?
– La vârsta mea? Nu mai vreau să merg la niciun bar, nu merg la plajă, nu merg la petreceri. Și nici nu mi-e frică de moarte.
– Și atunci de ce ați venit să vă vaccinați?
– Pentru că mă bat la cap copiii și vreau să mă lase să-mi văd nepoții, spune doamna, lăsând deoparte sarcasmul.
La coadă e și o femeie de vârstă mijlocie, care răspunde fără ezitare la întrebarea de ce a venit:
– În primul rând, pentru că vreau să intru în centrele comerciale.
– Și de ce nu v-ați vaccinat până acum?
– Am trecut de Covid înainte să se știe că boala a ajuns în România.
Există un element de teamă de ce s-a văzut în spitale, unde au murit mulți oameni tineri și de vârstă mijlocie nevaccinați?
Unul dintre bărbații care își așteaptă rândul răspunde ferm:
– Nu este o chestiune de frică, ci de restricții. Am avut surprize la serviciu. Ne-au dat un termen limită pentru vaccinare – spune el, înainte de a detalia că lucrează într-un complex comercial „foarte mare, cu mulți angajați”, în care lucrătorii nu vor putea intra fără certificatul de vaccinare, în cazul în care Parlamentul va aproba legea prin care guvernul vrea să crească presiunea asupra scepticilor.
Printre cei mai tineri de la coadă se numără livratorul Glovo, Cristian Ostașu. „Au început să ne ceară adeverință pentru a intra în restaurante pentru a ridica comenzile”, spune el resemnat, în timp ce se îndreaptă spre asistentele care îi vor face injecția. La mică distanță de centrul de vaccinare, un livrator de la o companie rivală se grăbește cărând un rucsac termic voluminos. Îl întrebăm dacă este adevărat că nu mai poate lucra fără certificat de vaccinare și ne spune că nu. Dar se teme că, în curând, acesta va fi cazul: „Merg și eu să mă vaccinez când am o pauză”.