Presa din Croația: Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, Croația are undă verde
Ambasadorii statelor membre UE au discutat joi despre extinderea spațiului Schengen și propunerea de intrare a Croației, României și Bulgariei în Schengen. Potrivit unor surse diplomatice, nici un stat nu s-a opus propunerii de admitere a Croației în zona fără controale la frontierele interne, spre deosebire de România și Bulgaria, confruntate cu opoziția Austriei, scriu publicațiile Index și Total Croatia News, citate de Rador.
Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper), format din ambasadori ai statelor membre, a discutat despre extinderea spațiului Schengen în Croația, Bulgaria și România, ca parte a pregătirilor pentru reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri interne, de săptămâna viitoare.
Niciun stat membru nu a avut obiecții la propunerea de admitere a Croației în Schengen. Conform regulilor lor interne, unele state membre trebuie să obțină aprobarea comisiilor competente din parlamentele lor naționale pentru pozițiile lor în Consiliul UE.
Guvernele Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Țărilor de Jos au înaintat parlamentelor lor propuneri pentru a sprijini intrarea Croației și așteaptă acum undă verde. Toți ceilalți membri ai spațiului Schengen și-au confirmat deja sprijinul pentru Croația. Coreper va avea din nou pe ordinea de zi extinderea spațiului Schengen, pe 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de interne, care ar trebui să ia decizia finală.
Austria, împotriva intrării Bulgariei și a României
Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorul olandez a fost împotriva acceptării Bulgariei, Germania a sprijinit toate cele trei țări, iar Austria a fost împotriva Bulgariei și a României. O altă sursă diplomatică a spus pentru agenția de știri Hina că Franța este puternic angajată în sprijinul României.
Problema este că Bulgaria și România nu pot fi separate, pentru că granița dintre aceste țări nu a fost concepută pentru a fi frontiera externă a spațiului Schengen. Pentru a separa cele două țări, ar fi necesară pregătirea protecției acelei frontiere și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar acest lucru ar dura câțiva ani.
Potrivit sursei citate, ar putea exista presiuni asupra celor care se opun intrării Bulgariei și României, pentru ca toate cele trei țări să fie primite, dar este mai probabil ca doar Croația să primească undă verde. Pe ordinea de zi sunt propuneri pentru două decizii, una pentru Croația, și una pentru Bulgaria și România. Decizia necesită acordul statelor membre ale spațiului Schengen.