Internațional

Premierul Poloniei: Nu vrem scene ca în Franța pe străzile poloneze, vrem o Europă a frontierelor sigure

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a scris pe Twitter că securitatea și ordinea publică sunt valori fundamentale, cu referire la situația tensionată din Franța unde imigranții provoacă de câteva zile revolte în masă. Magazinele și restaurantele sunt distruse, străzi întregi ard, scrie Polskieradio24.

„Planul nostru este Europa frontierelor sigure – securitate și ordine publică – acestea sunt valorile de la care începe totul!” – a scris prim ministrul polonez pe twitter publicând un scurtmetraj care prezintă revoltele pe străzile orașelor franceze.

Fotografiile cu mașini arse și magazine distruse sunt comparate imaginea orașelor poloneze pașnice pline de turiști. Imaginea familiilor poloneze sigure este în contrast cu imaginea orașelor distruse din Franța și a polițiștilor care luptă cu demonstranții în timpul protestelor violente care desfășoară în acea țară.

Videoclipul postat de prim-ministrul Mateusz Morawiecki se termină cu fotografii cu străzile în flăcări în Franța și subtitrarea: „Nu vrem astfel de scene pe străzile poloneze, siguranța polonezilor mai presus de toate”.

Un val de revolte a cuprins Franța în a treia noapte după moartea unui tânăr de 17 ani împușcat de poliție. Vandalismul și agresiunea au măturat sute de cartiere unde locuitorii sunt de origine africană. Poliția a reținut peste 600 de persoane, 249 de ofițeri au fost răniți. Revoltele au afectat cele mai mari orașe din Franța, inclusiv Marsilia, Lyon, Strasbourg și Lille.

Totodată, la summitul Uniunii Europene, liderii țărilor UE nu au ajuns la un acord în privința migrației. Nu a fost posibil să se convină asupra concluziilor summitului pe această temă fiind fost blocați de Polonia, susținută de Ungaria, care a dorit să includă în document o referire la summiturile UE desfășurate în urmă cu câțiva ani cu privire la principiul consimțământului voluntar și unanim în materie de migrație.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button