Internațional

Premierul Fico a fost împușcat în abdomen: „Viaţa îi este pusă în pericol”

Premierul Slovaciei a fost împușcat în abdomen miercuri. Prim-ministrul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost rănit și dus la spital.

Un mesaj a fost postat în jurul orei 17:00 pe pagina de Facebook a lui Robert Fico: „R. Fico a fost asasinat astăzi. A fost împușcat de mai multe ori și în prezent este într-o stare care îi pune viața în pericol. În acest moment, el este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până la Bratislava din cauza necesității unei intervenții acute. Următoarele ore vor decide”.

Robert Fico a fost împuşcat după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, relatează agenţiile Reuters şi TASR.

Atacul a avut loc când premierul a venit printre oameni. Potrivit martorilor care se aflau la faţa locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau şi atunci au fost trase mai multe focuri de armă.

Conform postului de televiziune slovac TA3, au fost trase patru focuri de armă, un glonţ lovindu-l pe Fico în abdomen. Premierul a căzut la pământ şi a fost transportat la spital.

Presupusul agresor a fost reţinut de poliţie.

Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, potrivit postului de televiziune de știri TA3.

Preşedinta în exerciţiu a Slovaciei, liberala Zuzana Caputova, aflată la final de mandat şi adversară a lui Fico, a condamnat atacul şi i-a urat premierului însănătoşire grabnică. „Sunt în stare de şoc. Îi urez lui Robert Fico multă putere şi să-şi revină în urma atacului în acest moment critic”, a transmis Caputova prin purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Robert Fico, un social-democrat de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

O înregistrare video filmată la câteva secunde după împuşcarea lui Robert Fico arată cum premierul este urcat într-o limuzină guvernamentală de către agenţii de securitate

Imagini de la faţa locului!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button