Internațional

Pregătiri de război în Israel: 25.000 de rezerviști au fost mobilizați, sisteme Iron Dome au fost plasate lângă Fâșia Gaza

Forțele de apărare israeliene au început operațiunea „Breaking Dawn” împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâșia Gaza, lovind mai multe ținte aparținând grupării și ucigând aproape o duzină de agenți, inclusiv pe șeful grupării din partea de nord a enclavei.

Ministrul Apărării Benny Gantz a aprobat un ordin de recrutare a până la 25.000 de soldați în rezervă în scopuri operaționale, iar IDF (Armata israeliană) a început să cheme rezerviști în Comandamentul de Sud, Armata de Apărare Aeriană, Comandamentul de pe frontul de casă și trupe de luptă și ofițeri.

„Scopul acestei operațiuni este eliminarea unei amenințări concrete la adresa cetățenilor Israelului și a civililor care locuiesc în zonele adiacente Fâșiei Gaza”, a declarat premierul Yair Lapid, potrivit Jerusalem Post.

Zeci de ținte din Fâșia Gaza au fost lovite, printre victime numărându-se șeful comandamentului de nord al grupării, Tayseer al-Jabari.

Jabari l-a înlocuit pe Baha abu al-Ata, care a fost ucis într-un atac al IAF în 2019. Jabari, care era, de asemenea, responsabil pentru coordonarea dintre grup și Hamas, a fost ucis la ora 16.16 în apartamentul său din Shuja’iyya. Potrivit IDF, el a comandat lansarea a sute de rachete în timpul Operațiunii „Guardian of the Walls” de anul trecut, inclusiv atacuri cu rachete antitanc ghidate.

IDF a declarat că a primit un avertisment specific că acesta plănuia un atac împotriva unor obiective israeliene înainte de arestarea lui Bassem Saadi la începutul săptămânii, în cadrul unui raid în Cisiordania.

În plus, avioanele și dronele IAF au vizat două celule care se îndreptau să efectueze atacuri cu rachete antitanc, ucigând cel puțin 12 agenți ai Jihadului Islamic. Au fost vizate, de asemenea, baze militare și clădiri folosite de agenți.

Potrivit rapoartelor din Gaza, mai mulți civili au fost uciși, inclusiv o fetiță de 5 ani, iar alți cel puțin 55 au fost răniți.

„Inamicul a început un război împotriva poporului nostru și împotriva noastră, iar noi ne vom apăra pe noi și pe poporul nostru”, a declarat Jihadul Islamic într-un comunicat.

Iron Dome plasat în locuri strategice

Un oficial de rang înalt al IDF a declarat că armata vizează Jihadul Islamic și încearcă să evite victimele și pagubele civile, dar că IDF este pregătită pentru o escaladare a situației și a subliniat că civilii israelieni trebuie să asculte toate instrucțiunile primite de la Comandamentul Frontului Intern.

„Nu puteam permite Jihadului Islamic să efectueze un atac, s-a întors împotriva lor”, a spus el, adăugând că „vor exista baraje [de rachete], pot exista și victime, toate acestea sunt clare și acest lucru trebuie spus și publicului”.

În urma atacurilor cu țintă precisă, care au fost efectuate de avioane și drone înarmate, IDF a avertizat că grupul va răspunde probabil cu tiruri de rachete spre frontul intern israelian. Prin urmare, armata a plasat baterii Iron Dome în zona Ierusalimului, Beersheba și altele, pentru a intercepta orice proiectil lansat de grup.

„Nimeni nu va fi surprins dacă vor exista baraje de rachete”, a declarat ofițerul superior. „Ne aflăm într-o operațiune care nu va dura câteva ore, mai degrabă va dura ceva timp. Nu ne-am spus ultimul cuvânt, mai avem multe de făcut”.

IDF a declarat că speră că Hamas va rămâne în afara luptelor și că gruparea teroristă care conduce Fâșia stă în prezent pe baricade dacă să se alăture sau nu luptelor care ar putea izbucni.

Mai devreme, vineri după-amiază, a permis intrarea combustibilului în Gaza pentru a preveni oprirea totală a singurei centrale electrice din Fâșie, care funcționează deja la o capacitate limitată. Fără această centrală, Gaza ar fi dependentă de energia externă, în mare parte din Israel, care furnizează zilnic 120 de megawați.

Locuitorilor din Gaza li s-a cerut să rămână aproape de adăposturi în cazul în care ar avea loc tiruri de rachete. De asemenea, IDF a declarat o „situație specială” pentru frontul intern până la 80 km de Fâșia Gaza, inclusiv Tel Aviv, în care ar putea exista riscul unor tiruri de rachete.

„IDF continuă să opereze împotriva organizației teroriste palestiniene Jihadul Islamic, cu scopul de a restabili securitatea civililor din statul Israel”, a declarat IDF într-un comunicat.

La începutul zilei, Lapid a declarat că Israelul ‘nu va permite organizațiilor teroriste să stabilească agenda în Fâșia Gaza și să amenințe cetățenii statului Israel’. Oricine vrea să facă rău Israelului trebuie să știe că vom ajunge la el. Forțele de securitate vor acționa împotriva teroriștilor Jihadului Islamic pentru a elimina amenințarea la adresa cetățenilor Israelului”.

Gantz a declarat că obiectivul este de a proteja comunitățile și cetățenii israelieni. „Nu vom permite nimănui să amenințe sau să facă rău cetățenilor Israelului. Oricine va încerca – va fi rănit.”

Avertismentul lui Gantz

Mai devreme în cursul zilei, Gantz a avertizat că amenințarea reprezentată de grup va fi abordată în timpul unei vizite la Comandamentul de Sud al IDF.

„Inamicilor noștri, și în special conducerii Hamas și Jihadului Islamic, aș dori să subliniez: timpul vostru a expirat. Amenințarea [asupra acestei regiuni] va fi înlăturată într-un fel sau altul”, a declarat ministrul apărării.

În timpul vizitei sale, el a avut o evaluare a situației cu șeful Statului Major al IDF, Kohavi, șeful Comandamentului de Sud, general-maiorul de divizie Kohavi. Eliezer Toledano, comandantul Diviziei Gaza, gen. de brigadă dr. Nimrod Aloni și șeful Shin Bet Ronen Bar.

„Situația în care mai mulți teroriști (dintre care unii nici măcar nu se află în această zonă), țin ostatici locuitorii din Gaza – se va întoarce împotriva lor”, a avertizat Gantz.

Israelul a închis marți punctul de trecere Erez, blocând 14.000 de locuitori din Gaza care au permis de intrare în Israel pentru a munci.

„Cei care dăunează capacității celor 14.000 de lucrători de a-și câștiga existența, care fac ca produsele să stea și să se strice la punctele de trecere și care duc la penurie de electricitate și de alimente – îi rănesc în primul rând pe locuitorii din Gaza și vor trebui să își asume responsabilitatea [pentru această suferință]”, a spus el.

Liderul Jihadului Islamic a vizitat Iranul

Liderul Jihadului Islamic, Ziad Nahalka, care are sediul în capitala siriană Damasc, s-a aflat joi la Teheran și s-a întâlnit cu președintele iranian Ibrahim Raisi. Teheranul finanțează și echipează gruparea teroristă cu sediul în Gaza.

Gantz a declarat că forțele de securitate se pregătesc pentru toate scenariile, pe toate fronturile, inclusiv în nordul și centrul țării și că FDI își va continua activitatea operațională în toate sectoarele, în funcție de necesități.

„Nu căutăm conflictul, însă nu vom ezita să ne apărăm cetățenii, dacă va fi necesar”, a spus el, adăugând că „statul Israel și FDI își vor continua operațiunile, cunoscând responsabilitatea pe care o purtăm pe umeri – să apărăm comunitățile și cetățenii din sudul Israelului”. Și de a apăra cetățenii întregului stat Israel”.

În timpul vizitei sale în sud, Gantz s-a întâlnit și cu șefii autorităților regionale, dintre care mai mulți au criticat restricțiile impuse în zonă de către FDI.

Afirmând că rezistența de care au dat dovadă de-a lungul anilor locuitorii din plicul Gaza „merită aprecierea noastră”, Gantz a declarat că misiunea instituției de apărare este de a se asigura că tensiunea se termină și că viața revine la normal.

„Le spun rezidenților din zonă – suntem alături de voi și vom lua toate măsurile necesare pentru a vă apăra, într-o manieră care să fie atât decisivă și responsabilă, cât și responsabilă, și care să respecte considerentele operaționale stabilite pentru a obține rezultatele dorite”, a declarat ministrul apărării.

Restricțiile rutiere în sudul Israelului au rămas în vigoare pentru a patra zi din cauza temerilor privind un atac al Jihadului Islamic, după ce forțele de securitate israeliene l-au arestat în cursul nopții de luni spre marți pe Bassem Saadi, un lider de rang înalt al grupării din Cisiordania.

Marți, FDI a închis drumurile din apropierea Fâșiei, iar miercuri a chemat 100 de rezerviști pentru a întări Divizia Gaza pentru a ajuta la securizarea zonei și a ține civilii departe de zonele care ar putea fi vizate de PIJ. De asemenea, FDI a suspendat concediile în unele dintre unitățile de luptă și a plasat bateriile sale de apărare antirachetă Iron Dome în alertă pentru orice tir de rachete.

Trupele din Comandamentul de Sud și din Divizia Gaza au primit ordin să contracareze orice activitate ostilă dacă este identificată, cum ar fi o celulă a Jihadului Islamic care se pregătește să lanseze rachete, mortiere sau rachete antitanc. Dronele înarmate pilotate de forțele aeriene israeliene au fost, de asemenea, pregătite să lovească celulele armate.

În trecut, gruparea teroristă a tras rachete ghidate antitanc spre vehicule israeliene, atât civile, cât și militare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button