Economie

Prăbușirea României a fost confirmată în mod oficial. Țara noastră se află pe ultimul loc pentru a treia lună consecutivă

Inflația României ne-a făcut țara „campioană” în topul negativ al economiei din Uniunea Europeană. Dintre toate statele membre, noi avem cel mai mare procent. Cifrele sunt alarmante, chiar dacă Banca Națională spune că indicele are o creștere lentă, comparativ cu alte perioade.

Pentru a treia lună la rând, avem cele mai mari scumpiri din întreaga Uniune. La polul opus, țările cu cea mai mică inflație sunt: Lituania, Finlanda și Danemarca. În Cehia, de exemplu, inflația a scăzut aproape două procente. În Polonia, a ajuns de aproape 3%, iar în Ungaria, de 3,6.

Media inflației la nivelul Uniunii Europene este de 2,6%, în vremea în care România are un indice de 6,6! Mai ales pentru românii care au credite la bancă, ar putea reprezenta o problemă. Anterior, BNR transmisese că ar putea apărea o scădere în cifre pentru luna mai, dar acum reprezentanții spun că este nevoie de mai mult timp pentru a lua decizia de reducere a costului creditului.

„Trebuie să vedem cel puţin două luni consecutive de progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezinflaţia, înainte de a putea să începem relaxarea. În martie au fost înregistrate progrese bune, însă în februarie nu. La acest moment, nu este deloc clar dacă și condiţiile vor permite începutul procesului de normalizare în luna mai”, a spus Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR.

Cum afectează inflația cetățenii din România

Inflația reprezintă creșterea prețurilor pentru bunuri, servicii și orice se poate cumpăra. Mai bine de 1.300 de astfel de elemente sunt monitorizate lunar și comparate cu cele din luna precedentă, pentru a putea da indicele inflației.

Există 3 tipuri de inflație:

  • prin monedă, când sunt mulți bani în economie, te poți împrumuta ușor și ieftin;
  • prin cerere, când cererea este mai mare decât oferta și producătorii cresc prețul;
  • prin ofertă, când anumite produse sunt restricționate, nu se mai găsesc, iar firmele cer preț mai mare.

În ultimii ani, noi le-am avut pe toate, ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina, sancțiunilor economice impuse țării invadatoare, pandemiei și restricțiilor.

Efectele negative ale inflației în România sunt:

  • creșterea prețurilor, respectiv scăderea nivelului de trai;
  • o scădere a salariilor, chiar dacă cifrele sunt mai mari, o devalorizare;
  • deprecierea monedei naționale, care se vede cel mai bine la casele de schimb valutar.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button