Portul Constanța, punct vulnerabil în lupta împotriva drogurilor

Ministerul Interne face parte din grupul de lucru interinstituțional format pentru a lupta împotriva drogurilor, grup decis în ședința CSAT, alături de reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Sănătate, Educaţie şi SRI.
Fără să intre în detalii, fiind, legal, considerate confidențiale, ministrul de interne Cătălin Predoiu a vorbit, într-un interviu la B1 Tv, apreciind, printre altele, că Hotărârea asumată miercuri, privind combaterea traficului de droguri, este un mare pas înainte în această bătălie.
Predoiu a ținut să sublinieze însă că Ministerul Afacerilor Interne este deja angajat în combaterea traficului de droguri și al consumului de droguri, dar cu accent pe combaterea marilor rețele și a grupurilor de crimă organizată.
În ultimele 3 luni de zile au fost obținute rezultate palpabile
„Au fost desfășurate nu mai puțin de 211 acțiuni operative concrete în teren, inițiate de Poliția Română și duse la bun sfârșit. În urma acestor acțiuni, 16 grupuri de crimă organizată, care desfășurau activități de trafic de droguri au fost desființate. Dacă vreți, per ansamblu, în 3 luni, 44 de grupuri au fost desființate, dar 16 aveau ca țintă traficul de droguri și ele au fost desființate. Nu mai puțin de 242 de persoane, care se ocupau cu trafic de droguri de mare risc, au fost depistate, anchetate, aduse în fața procurorului și, mai departe, aflate sub imperiul anchetei penale. Fără îndoială, vor fi documentate aceste fapte penale”, a susținut Predoiu.
Portul Constanța, punct vulnerabil în lupta împotriva drogurilor
În ceea ce privește Portul Constanța, Predoiu a admis că reprezintă un punct vulnerabil în lupta împotriva drogurilor, însă a ținut să arate că nu este adevărată informația potrivit căreia „în ultimii doi ani niciun gram de droguri nu a mai fost găsit în portul Constanța”.
Președintelui Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, declara recent, că în port nu există scannere și că angajații sunt atât de puțini încât se rezumă doar la verificarea documentelor. Potrivit lui Andreica, chiar din datele Poliției Române ar rezulta că, în ultimii 2 ani, polițiștii și vameșii nu au găsit nici măcar un gram de droguri în această zonă.
”Azi în Portul Constanța, orice persoană poate să intre sau să iasă fără să fie întrebată de sănătate. Dacă un marinar de pe o navă care intră în România vrea să aducă 2 kg de cocaină poate să le aducă fără niciun fel de problemă și să iasă cu ele din port să le vândă la primul comerciant din Constanța. Ultimele capturi au fost toate realizate pe baza unor informații obținute de alte agenții europene, care luptă împotriva traficului de droguri. Iar autoritățile din România nu au niciun fel de capacitate, nici tehnică, nici operativă de a putea depista cantitățile de droguri care intră în țara noastră. Portul Constanța este unul dintre cele mai libertine porturi din UE, unde controlul practic nu există. Controlul efectiv vizual al conținutul containerelor și din punct de vedere al verificării cu instrumente de tip scanner, nu există. Putem spune cu certitudine că portul Constanța reprezintă un paradis pentru traficanții de droguri care vor să aducă cantități de droguri în UE”, a mai spus Andreica.