Poluare extremă în Marea Neagră, în zona Portului Constanța
Este alertă la malul mării. Pete imense de poluare au apărut în largul Portului Constanța. În timp ce biologii şi chiar specialiştii de la Apele Române cred că de vină este una dintre cele 50 de nave care stau la coadă să intre în port, autoritatea navală vine cu o altă explicaţie: reziduurile ar proveni de la două vase scufundate în mare, acum 30 de ani.
Alarma au dat-o doi pescari care au descoperit, în larg, mai multe pete negre. Autoritățile au fost imediat alertate de pericolul imens pe care poluarea din apă îl reprezintă. În urma primelor controale făcute, reprezentanţii Autorităţii Navale Române susțin că două nave scufundate în anii ’90 ar fi sursa poluării.
„Este o poluare mai veche. De aceea, noi am estimat, având în vedere și direcția vântului din ultimele zile, că provine din zona navelor Paris și You Xou scufundate lângă digul de nord. O să se ceară inspecții cu scafandrii la ambele nave pentru a ne asigura că nu provin din zona respectivă, adică a anula această opțiune”, a declarat Cosmin Dumitrache, șeful Autorității Navale Române.
Biologii sunt de altă părere. Specialiștii spun că zecile de nave care așteaptă să intre în Portul Constanța în fiecare zi sunt sursa poluării din apă. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, în zona poluată, de-a lungul timpului au fost surprinşi mai mulţi delfini.
„Ne-am gândit că navele produc zgomote și sperie delfinii. Totuși, se pare că poluarea e un factor important. Mă refer la Portul Constanța. Acolo unde sunt foarte multe nave în așteptare, nave care pot pierde voit sau nevoit substanțe petroliere, ce pot intoxica apele, ce pot otrăvi apele pentru aceste animale și trebuie sa fim responsabili”, spune biologul Adrian Bîlbă.
Autorităţile române au deschis o anchetă. Atât navele din port, cât şi cele două epave istorice vor fi cercetate pentru opri extinderea poluării.