Polonia nu renunţă la embargoul pe importurile de cereale din Ucraina
Polonia va menţine embargoul pe importurile de cereale ucrainene cel puţin până la finalul anului, a anunţat ieri ministrul Dezvoltării de la Varşovia, Waldemar Buda, în contextul în care Uniunea Europeană lucrează la un acord care să pună capăt interdicţiilor unilaterale impuse de unele state membre, conform Reuters.
Unele ţări din Europa Centrală, care au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene ce nu au putut fi exportate prin porturile Mării Negre din cauza invaziei Rusiei, din februarie 2022, au interzis importurile unor produse alimentare din Ucraina în această lună, urmărind astfel să-i protejeze pe fermierii locali. Măsura a venit după ce, ulterior eliminării taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, cu scopul facilitării transportului acestora spre Africa şi Orientul Mijlociu, cerealele au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.
„Nu vom renunţa la măsurile noastre până când nu vor fi introduse măsuri similare la nivel european”, a declarat Waldemar Buda la postul privat Radio Zet, adăugând: „Timpul este în favoarea noastră. Vom păstra soluţiile poloneze până când situaţia se stabilizează”.
Întrebat dacă embargoul ar putea fi ridicat la finalul lunii iunie, Waldemar Buda a răspuns: „Este absolut imposibil. În Polonia interdicţia va rămâne cu siguranţă în vigoare până la finalul anului”.
• Nici Ungaria nu renunţă la interdicţia privind importul de cereale din Ucraina
Ungaria şi alte state membre din Europa de Est ar dori să menţină interdicţia privind importul de cereale din Ucraina, cel puţin până la finele anului, a declarat, săptămâna aceasta, ministrul Agriculturii de la Budapesta, Istvan Nagy, conform Reuters.
„Am dori ca Executivul comunitar să accepte măsura noastră pe care intenţionam să o menţinem până la finele anului, pentru a le permite fermierilor noştri să strângă şi să îşi depoziteze recolta”, a scris Istvan Nagy pe pagina sa de Facebook.
Săptămâna trecută, autorităţile de la Budapesta au interzis importul de cereale şi produse agricole din Ucraina, după ce Polonia a adoptat aceeaşi măsură, în ideea de a contracara afluxul de produse ieftine care le-a creat probleme producătorilor locali şi a presat guvernele statelor vecine Ucrainei să vină în sprijinul fermierilor lor. Slovacia şi Bulgaria au decis, la rândul lor, să ia măsuri similare.
Cele patru ţări, precum şi altele din Europa Centrală şi de Est, spun că este nevoie de măsuri la nivelul UE pentru rezolvarea problemei importurilor de cereale ieftine din Ucraina. Ungaria a cerut un ajutor „progresiv” din partea UE pentru a ajuta la tranzitul cerealelor din Ucraina prin ţările Europei Centrale.
Din cauza unor blocaje logistice şi a distanţelor mai scurte, milioane de tone de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, ajung în ţările vecine, reducând preţurile şi vânzările pentru fermierii din aceste ţări, notează Agerpres. În aceste condiţii, au crescut nemulţumirile în rândul fermierilor din Europa Centrală şi de Est cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024.
• Kiev: „Decizia Varşoviei de a interzice produsele agricole ucrainene în Polonia este nejustificată şi ilegală”
Kievul consideră că decizia Varşoviei de a interzice vânzarea produselor agricole ucrainene în Polonia este „nejustificată” şi „ilegală” şi avertizează că Rusia profită deja de această situaţie pentru a creşte presiunea asupra economiei ucrainene prin blocarea exportului de cereale ucrainene prin coridorul Mării Negre, transmite EFE.
„Pentru noi aceste măsuri sunt nejustificate şi ilegale”, a declarat într-un interviu acordat EFE responsabilul pentru comerţ al Guvernului ucrainean, Taras Kacika, care a explicat că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru „revenirea la normalitate” şi pentru ca produsele agricole ucrainene să poată fi vândute din nou în întregul bloc comunitar.
Kacika, care este şi viceministru al Economiei, a legat blocada rusă a navelor care folosesc coridorul pentru exporturile de cereale ucrainene convenit cu Kievul de controversa comercială cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, care au luat măsuri similare.
„Rusia mănâncă floricele în timp ce urmăreşte ce se întâmplă la graniţa noastră de vest şi se bucură de disputa noastră cu Polonia”, a declarat Kacika, adăugând: „De îndată ce s-a produs această situaţie, Rusia a paralizat funcţionarea coridorului şi acum spune că nu va prelungi acordul. Tot ce vor ruşii este să crească presiunea”.
Pe lângă reproşul că închiderea unilaterală a pieţelor naţionale ale UE pentru produsele ucrainene încalcă acordurile bilaterale şi pe cele cu Bruxellesul pe care Ucraina le-a semnat, Kievul are o opinie diferită şi în ceea ce priveşte analiza situaţiei care a condus la luarea de măsuri împotriva exporturilor sale de către vecinii săi din vest, notează Agerpres.
Oficialul de la Kiev a mai spus: „Ni se pare o poziţie ipocrită, deoarece agricultura înseamnă şi legume, produse lactate, carne de porc, pui, iar Polonia a reuşit să-şi mărească exportul de carne şi produse lactate în alte ţări datorită accesului la porumb ucrainean ieftin”.
Reprezentantul comercial al guvernului de la Kiev recunoaşte însă că, în ianuarie şi februarie, odată cu începerea sezonului de export de cereale, sosirea cerealelor ucrainene a saturat piaţa poloneză şi a afectat producătorii locali.
Kacika dă asigurări că acest „blocaj” este o consecinţă a ciclurilor calendaristice ale recoltelor. În opinia sa, problema a fost deja rezolvată, iar fermierii din Polonia şi din alte ţări vecine îşi pot vinde din nou produsele.
„Cumpărătorii de cereale anunţă că vor să cumpere, dar fermierii polonezi nu vând pentru că guvernul polonez le-a promis subvenţii şi plăţi suplimentare pentru fiecare tonă pe care o vând, dar realitatea este că executivul nu are bani să-i plătească”, explică reprezentantul executivului de la Kiev.
În opinia sa, soluţia ar putea veni de la banii pe care Comisia Europeană este dispusă să-i aloce acestor fermieri în schimbul redeschiderii pieţelor din Polonia şi din celelalte ţări UE vecine cu Ucraina pentru produsele ucrainene.
Kacika mai afirmă că mulţi fermieri polonezi au preferat să nu vândă când preţurile s-au dublat din cauza incertitudinii cauzate de război, crezând că aceste preţuri vor continua să crească.
„Preţul a revenit la nivelurile de dinainte de război, fermierii se confruntă cu dificultăţi şi acest lucru a provocat frustrare”, spune oficialul citat, care consideră că problema ce a început să se manifeste în Polonia este mai degrabă politică decât comercială şi are legătură cu alegerile generale care urmează să aibă loc în toamna viitoare în Polonia.
„În circumstanţe normale, aş bloca imediat exact aceleaşi produse poloneze pe care Varşovia ni le blochează nouă, acest lucru i-ar afecta în mod semnificativ pe fermierii polonezi şi am ajunge din nou la concluzia că este bine să facem comerţ. Dar suntem în război, primim mult sprijin din partea Poloniei şi nu vom riposta”, a concluzionat Kacika.