Internațional

Polonia își evaluează pierderile din al Doilea Război Mondial la 1.300 de miliarde de dolari și cere despăgubiri Germaniei

Polonia își estimează pierderile din cel de-al Doilea Război Mondial cauzate de Germania la 6.200 de miliarde de zloți (1.320 de miliarde de dolari), a declarat joi liderul naționaliștilor aflați la putere în această țară, care a precizat că Varșovia va cere oficial despăgubiri, transmite Reuters.

Noua estimare depășește estimarea de 850 de miliarde de dolari făcută de un deputat al partidului de guvernământ în 2019. Partidul Lege și Justiție (PiS) a repetat de mai multe ori apelurile la despăgubiri de când a preluat puterea în 2015, dar Polonia nu a cerut oficial reparații.

„Suma care a fost prezentată a fost adoptată folosind metoda cea mai limitată, conservatoare, ar fi posibil să o mărim”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Lege și Justiție (PiS), într-o conferință de presă.

Poziția combativă față de Germania, folosită adesea de PiS pentru a-și mobiliza electoratul, a tensionat relațiile cu Berlinul. Ea s-a intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, pe fondul criticilor privind dependența Berlinului de gazul rusesc și lentoarea cu care a ajutat Kievul.

Aproximativ șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost ras de pe fața pământului în urma unei revolte din 1944, în care au murit aproximativ 200.000 de civili.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button