Internațional

Polonia amenință că va trimite Kievului blindate Leopard, fără să mai aștepte aprobarea Germaniei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a amenințat că țara sa va livra Ucrainei tancuri germane Leopard 2 fără a mai aștepta o aprobare suplimentară din partea Berlinului, informează Telegraph. „Acordarea permisiunii (din partea Germaniei) este o chestiune secundară. Ori le vom trimite rapid (tancurile), ori vom face ceea ce credem de cuviință”, a spus Morawiecki.

Polonia și Finlanda și-au exprimat deja disponibilitatea de a trimite Kievului tancuri Leopard 2, dar un astfel de transfer necesită acordul țării producătoare – Germania, în acest caz. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi, într-un mesaj transmis la Forumul de la Davos, accelerarea ajutorului militar înaintea unor noi atacuri ale Rusiei. Zelenski cere tancuri moderne de luptă „înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”.

Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis președintelui SUA, Joe Biden, că Germania va permite livrarea de tancuri germane Leopard, cât şi furnizarea acestor tancuri de către parteneri ai NATO dacă SUA furnizează, la rândul lor, tancuri Abrams. Într-o conferință de presă, un înalt responsabil de la Pentagon, a declarat că SUA nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams.

„Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, necesită un antrenament dificil, are motor cu reacţie. Cred că consumă 7 litri de kerosen pe km”, a declarat Kahl, subsecretar al Apărării pentru Strategie.

„Nu este cel mai ușor sistem de întreținut. Poate fi sau nu sistemul potrivit, dar vom continua să ne uităm la ceea ce are sens”, a spus acesta, care a precizat că „unul dintre lucrurile pe care secretarul [Lloyd] Austin s-a concentrat foarte mult este că nu ar trebui să oferim ucrainenilor sisteme pe care nu le pot repara, pe care nu le pot susține, și pe care nu și le pot permite pe termen lung, pentru că nu este de folos”.

Comandanții militari ai Ucrainei își doresc sute de tancuri occidentale – precum Leopard sau Abrams – pentru următoarea fază a războiului, disperați să contracareze forțele Moscovei și să spargă liniile inamice în zone precum Lugansk și Zaporojie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button