Proiectul de lege privind carantina şi izolarea în acord cu recomandările CCR va fi discutat în ședința de Guvern

Guvernul se reuneşte, luni, în şedinţă, începând cu ora 12:00, pe ordinea de zi urmând să se afle şi proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.
Ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.
„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.
CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.
Sursa: www.digi24.ro
- Mihai Belu: Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că odată instaurată, cenzura funcționează la toate nivelurileDacă pe Marius Tucă poate CNA să-l dea jos de pe rețele, pe tine te poate reduce la tăcere și administratorul de bloc. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că odată instaurată, cenzura funcționează la toate nivelurile. Jurnaliștii sau politicienii vor fi cenzurați de structuri puternice, dar și oamenii simpli o să sufere. Când o să …
- Predoiu, ferm convis că va continua Coaliția Sistemului și după alegerile prezidențiale: „De ce nu? Asta e majoritatea!”Ministrul de Interne se declară ferm convins că guvernul din care face parte va rămâne la putere și după alegerile prezidențiale din luna mai. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Parlament, întrebat dacă Marcel Ciolacu ar putea să continue funcţia de premier după alegeri, că este posibil, pentru că există o coaliţie, …
- Veniturile de nababi ale judecătorilor CCR: Sporuri de zeci de mii de lei și beneficii imenseÎn timp ce mulți români se zbat cu salarii mici și majorări de prețuri, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) trăiesc pe picior mare, cu venituri și beneficii de-a dreptul șocante. Cu salarii de peste 40.000 de lei și sporuri care depășesc 11.000 de lei, aceștia au ajuns să se bucure de un trai luxos, …
- Cea mai veche fabrică din România, înființată în 1771, își închide porțile. A intrat oficial în falimentDestin trist pentru cea mai veche fabrică din România, înființată în anul 1771. Uzina Constructoare de Mașini Reșița își va închide porțile. A intrat, oficial, în faliment. Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița a intrat oficial în faliment, începând de pe 2 aprilie, potrivit unei decizii a Tribunalului București. Compania, care produce hidroagregate şi echipamente …
- Șoferii plătesc mai mulți bani la RCA, deși prețul e plafonatÎn 2025, șoferii din România se confruntă cu o creștere semnificativă a costurilor pentru polițele RCA, chiar și în contextul în care prețul acestora este teoretic plafonat. Deși reglementările ASF stabilesc un plafon pentru aceste asigurări, realitatea din piață este cu totul diferită. Asiguratorii reușesc să găsească diverse modalități de a majora prețurile, iar această …