Internațional

Polonezii se opun într-o proporţie covârşitoare reformelor UE privind migraţia

O majoritate covârşitoare a polonezilor se opune controversatului Pact european privind migraţia, care ar obliga statele membre să accepte noi sosiri pe continent sau să se confrunte cu o penalizare financiară, potrivit unui nou sondaj de opinie, scrie Remix News.

Cel mai recent studiu comandat de Centrul polonez pentru cercetare în domeniul politicilor europene arată că 81,4% dintre polonezii chestionaţi sunt împotriva ideii cotelor obligatorii de migranţi pentru statele membre, faţă de doar 18,6% care susţin acest plan.

Dintre cei care sunt pentru, 12,8% consideră că reformele sunt „destul de rezonabile”, iar doar 5,8% sunt în mod „categoric” în favoarea lor.

Mai mult, 86,4% dintre respondenţi s-au opus conceptului de a aplica sancţiuni financiare statelor membre care refuză să se conformeze, doar 13,6% dintre aceştia fiind de acord cu planul.

O mulţime de naţiuni din Europa Centrală şi de Est, cu Italia în frunte, s-au opus iniţial pactului de migraţie al Bruxelles-ului, dar acest lucru s-a destrămat în iunie, în cadrul unui summit al Consiliului European al miniştrilor de Interne din UE.

În cele din urmă, doar Polonia şi Ungaria au votat împotriva planului, iar câteva state membre mai mici, printre care Bulgaria, Malta, Lituania şi Slovacia, au ales să se abţină.

Conform acestui plan, statele membre ale UE vor trebui să accepte o cotă iniţială de cel puţin 30.000 de migranţi care sosesc în Europa pe an, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa. Pentru fiecare migrant pe care un stat membru refuză să îl primească, ţara respectivă va trebui să plătească o taxă de solidaritate de 20.000 de euro.

Guvernul polonez a rămas sfidător în opoziţia, anunţându-şi recent intenţia de a organiza un referendum pe această temă care să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare programate pentru 15 octombrie 2023.

Întrebarea, dezvăluită de premierul Mateusz Morawiecki săptămâna trecută, va avea următorul conţinut: „Sunteţi de acord cu acceptarea a mii de imigranţi ilegali din Orientul Mijlociu şi Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare obligatorie impus de birocraţia europeană?”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button