JUSTIȚIE

Polițiștii detașați pe litoral erau folosiți pe post de „semafoare umane” timp de 9 ore pe zi, pentru că „trebuiau ținuți departe de clientela politică” și nu erau lăsați să acționeze pe linia drogurilor și a alcoolului

Sindicatul Europol publică joi mesaje interne ale polițiștilor detașați pe litoral, în care agenții spun că erau folosiți în realitate pe post de „semafoare umane” timp de 9 ore pe zi, pentru că „trebuiau ținuți departe de clientela politică” și nu erau lăsați să acționeze pe linia drogurilor și a alcoolului, după ce patru şefi din Poliţie de la Constanţa au fost demişi în urma accidentului de la 2 Mai.

„Iată dimensiunea cangrenei din sistemul de poliție. Este de notorietate faptul că polițiștii rutieri detașați pe litoral mai mult „deranjau”, în opinia șefilor de la Constanța. Fără acțiuni pe alcool/droguri, fără schimburi de noapte și fără sancțiuni pentru cei care încalcă regulile de circulație. Doar ținuți în soare prin intersecții sau la trecerile de pietoni, strict pentru „fluidizare”, afirmă sindicatul pe Facebook.

Potrivit mesajelor publicate, „ei (șefii – n.r.) au anunțat că noi, detașații, am fost solicitați aici pentru prevenirea și combaterea faptelor pe linie rutieră, însă noi am fost doar semafoare umane timp de 9 ore / zi. Nu ne-au lăsat să acționăm absolut deloc pe alcool sau droguri, ci doar să dirijăm, atât. Să asigurăm fluență demnitarilor care veneau în vacanță la Constanța”.

Într-un alt mesaj scrie: „Păcat că a trebuit să moară 2 oameni să iasă acest lucru la iveală”, cu referire la accidentul în care un tânăr drogat a intrat cu mașina într-un grup de 8 persoane și a omorât două.

„Din toți detașații, nici măcar unul nu a fost planificat în schimbul 3 să acționeze. Toți am fost în schimbul 1 și 2 pentru fluidizare. (…) Ne țineau singuri în stradă, fără coleg, fără apă, fără să avem pauză de masă sau să ne facem nevoile”, mai scriu polițiștii.

Demiteri la vârf

Doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi sâmbăta trecută, după ce un șofer de 19 ani a intrat cu maşina într-un grup de pietoni pe DN 39, în apropierea localităţii 2 Mai. Șoferul a părăsit locul faptei și când a fost găsit de polițiști în staţiunea Vama Veche a ieșit pozitiv la testul pentru droguri, el consumând cocaină, amfetamină şi metamfetamină. Ulterior s-a aflat că șoferul drogat fusese oprit de polițiști cu câteva ore înaintea accidentului, fiind depistate droguri în mașină, dar nu fusese testat pentru consum de droguri.

Astfel, mai mulți șefi ai Poliției din Constanța, Mangalia și Vama Veche au fost eliberați din funcție din cauza modului în care au intervenit polițiștii înainte de accidentul din 2 Mai.

De asemenea, trei polițiști vor fi anchetați de procurori.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button