Expoziție inedită în București: Museum of Broken Relationships, locul unde obiecte cotidiene spun povești de iubire

O pereche de pantofi care nu a fost niciodată purtată, o cutie metalică pentru bomboane mentolate, o mătură, un rebus personalizat, muzică – toate sunt lucruri care la un moment dat au spus o poveste de iubire şi care, până pe 17 octombrie, sunt expuse în centrul Bucureştiului.
Creat în 2006 de croaţii Olinka Vistica şi Drazen Grubisic, Museum of Broken Relationships (Muzeul Despărţirilor – n.r.) a fost „adus” anul acesta şi la Bucureşti. Obiectelor din expoziţia permanentă din capitala Croaţiei li s-au alăturat „martori” ai unor relaţii din România. În total, 20 de obiecte româneşti pot fi văzute la expoziţia itinerantă din Capitală, potrivit lui Dragoş Neamu, manager al „Museums Meet Museums”, implicat în proiect.
„Fiecare donator, rămas anonim, povesteşte prin obiectul donat despre propria dramă sentimentală, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă şansa de a depăşi un colaps emoţional prin creativitate”, afirmă Neamu, în catalogul expoziţiei.
La Rezidenţa BRD Scena9, din centrul Capitalei, unde este prezentată expoziţia, primul lucru care întâmpină vizitatorii este un text scris pe perete: „Ai avut vreodată inima frântă?” Iar vizita în încăperile cu obiecte diverse arată multiple moduri în care cuiva îi este frântă inima, dar şi nenumărate lucruri care amintesc de o despărţire. Obiectele aduse la Bucureşti nu documentează doar relaţiile romantice, „inventariază” iubirea de mai multe feluri – iubirea pentru o mamă din Varşovia, care nu a purtat niciodată în viaţa ei o pereche de pantofi, pentru că erau prea frumoşi, sau iubirea pentru muzica artistului Mansour, care îi aminteşte unei persoane care trăieşte în Olanda de originile sale persane.
De asemenea, pe lângă plimbarea printre obiecte, vizitatorii pot vedea şi mărturia video a unei poveşti de iubire ce a început în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. O relaţie Bucureşti – Zagreb din care a mai rămas o cutie mică, de metal, pentru bomboane mentolate şi un rebus personalizat sub care sunt desenaţi cu creionul un bărbat şi o femeie, zâmbitori – sunt alte două exponate, donate din Bucureşti, respectiv San Francisco.
Museum of Broken Relationships la Bucureşti a fost deschis joi seara. În zilele ce urmează, intrarea este liberă, iar expoziţia poate fi vizitată de marţi până vineri, între orele 16,00 şi 20,00, şi în weekend, între orele 13,00 şi 20,00.
Organizatorii recomandă celor interesaţi, în contextul pandemiei de COVID-19, să se programeze online, pe bit.ly/vizitareMuseumofBrokenRelationships .
Sursa: Agerpres
- Stegarul dac, aflat după gratii, ”arată și miroase a moarte”. Disperarea soției lui, publicată într-o scrisoare tulburătoare adresată RomânieiViorica Petrescu, soția lui Cezar cunoscut ca „Stegarul Dac” este în pragul disprării după ce și-a vizitat soțul în penitenciarul Rahova unde acesta face greva foamei. Femeia a publicat o scrisoare pe pagina de socializare a bărbatului, scrisoare adresată României. Pentru că stegarul se află în greva foamei, soția sa spune că a cerut de nenumărate ori …
- Dragoș Anastasiu, despre cum va arăta România cu proeuropenii la putere: Euro la 6 lei și șomaj de 30-40%Vicepremierul Dragoş Anastasiu a afirmat că România risca un ”curs la 6 lei” euro şi ”şomaj la 30-40%”, dacă nu adopta până pe 8 iulie pachetul de măsuri fiscale, iar Comisia Europeană începea demersul de a stopa fondurile europene pentru România. ”Eram ca o maşină cu roţile din faţă în prăpastie”, a declarat Dragoş Anastasiu, la Digi 24. ”Dacă …
- Faliment cu premeditare: Damen, acuzată că a prăbușit intenționat șantierul MangaliaO investigație realizată de Follow the Money dezvăluie acuzații de o gravitate extremă la adresa constructorului naval olandez Damen Shipyards. Compania este acuzată de statul român că ar fi orchestrat în mod ilegal falimentul șantierului naval din Mangalia prin tranzacții fictive și abuz de poziție. Conform documentelor din cadrul procedurii de insolvență consultate de publicația …
- Top 10 modalități prin care multinaționalele exportă profiturile din RomâniaMultinaționalele nu sunt în România ca să dezvolte economia, ci ca să extragă profit. Cu ajutorul unor „optimizări fiscale” perfect legale, dar profund imorale, acestea golesc bugetul țării și alimentează conturile din străinătate. Iată cele mai folosite 10 metode prin care își exportă câștigurile, în timp ce antreprenorii români se sufocă sub taxe. Prețuri de …
- Grindeanu nu poate explica Bruxelles-ului de ce un kilometru de drum expres în România e mai scump decât o autostradă în AlpiUniunea Europeană bate cu pumnul în masă și cere explicații: cum e posibil ca un kilometru de drum expres în România să coste mai mult decât un kilometru de autostradă construit pe versanții abrupți ai Alpilor elvețieni? Iar Grindeanu nu are un răspuns coerent. Doar ridică din umeri și se uită spre firmele „de casă”, …