Polițist din București, urmărit penal pentru mită și favorizarea deținuților: a introdus alcool, alimente și telefon mobil în arest

Un agent de poliție din Capitală este acuzat de fapte grave de corupție, fiind urmărit penal pentru luare de mită și introducerea ilegală de bunuri interzise în arestul preventiv. Cazul scoate la iveală nu doar un comportament individual deviant, ci și eșecul sistemic al autorităților de a preveni corupția din structurile care ar trebui să aplice legea.
Un polițist de la Secția 6 din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a fost reținut și este urmărit penal pentru luare de mită și facilitarea accesului la bunuri interzise pentru doi deținuți. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024, agentul în vârstă de 49 de ani ar fi pretins și primit bani de la familiile a doi arestați preventiv, pentru a introduce în centrul de reținere alimente, alcool și un telefon mobil.
În schimbul sumei totale de 2000 de lei, polițistul a încălcat în mod repetat atribuțiile de serviciu, permițând celor doi deținuți nu doar accesul la produse și dispozitive interzise, ci și deplasarea în interiorul și în afara clădirii arestului în condiții ilegale. Mai grav, unul dintre deținuți a beneficiat de acces la un telefon mobil, încălcând astfel regimul strict impus de lege în astfel de centre.
Surse judiciare indică faptul că deținuții favorizați aveau cazier judiciar consistent și erau arestați pentru fapte grave precum trafic de droguri și înșelăciune. Procurorii au cerut arestarea preventivă a agentului pentru 30 de zile, acesta fiind reținut deja pentru 24 de ore.
Acest caz este doar una dintre numeroasele dovezi ale corupției endemice din instituțiile statului român. În loc să aplice legea, unii reprezentanți ai forțelor de ordine aleg să o încalce pentru beneficii personale. Deși faptele comise de agent sunt individuale, responsabilitatea este colectivă: lipsa unor mecanisme eficiente de prevenție, control și sancționare în cadrul structurilor MAI a permis ca astfel de comportamente să se perpetueze.
Statul român are datoria nu doar să ancheteze astfel de cazuri, ci și să prevină apariția lor prin politici clare de integritate, protecția avertizorilor de integritate, controale riguroase și un sistem de promovare bazat pe merit, nu pe complicități. Altfel, încrederea publică în instituțiile de ordine riscă să fie erodată iremediabil.