Politică

POLITICO: Premierul chinez a refuzat să se întâlnească cu Zelenski la Davos

Liderii ucraineni nu au făcut un secret din dorinţa de a se întâlni cu oficiali chinezi în Elveţia în această săptămână, dar preşedintele Volodimir Zelenski a plecat acasă fără întâlnirea dorită. Beijingul a dat cu tifla Ucrainei şi continuă să fie de partea lui Vladimir Putin, scrie miercuri POLITICO.

Membrii delegaţiei chineze prezenţi în Elveţia au avut numeroase ocazii de a sta faţă în faţă cu omologii lor ucraineni, fie la Berna, fie la Forumul Economic Mondial de la Davos. Orice întâlnire ar fi satisfăcut o speranţă de lungă durată a Kievului de a purta discuţii sincere, în persoană, cu înalţi oficiali de la Beijing. Chiar înainte de summitul de pace multinaţional din Alpii elveţieni, şeful de cabinet prezidenţial al Ucrainei, Andrii Iermak, a declarat că este imperativ ca Beijiningul să se alăture discuţiilor de pace şi a lăsat să se înţeleagă că Zelenski va avea ocazia să discute cu premierul chinez Li Qiang, scrie politico.eu.

În cele din urmă, Ucraina nu a făcut niciun progres în a determina China să se angajeze în discuţii, iar Zelenski şi Li nu au reuşit să-şi vorbească.

Acesta este cel mai recent semn că China nu are nicio intenţie de a face presiuni pentru a pune capăt războiului la scară largă al liderului rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. În schimb, China a fost de partea Rusiei, furnizând forţelor sale materiale de uz militar care au susţinut efortul de război al Moscovei, în ciuda presiunilor şi sancţiunilor occidentale, arată POLITICO.

UN REFUZ CU INTENŢIE

Decizia Chinei de a nu se întâlni cu ucrainenii pare să fie intenţionată şi nu rezultatul unei probleme de program.

Un oficial american de rang înalt citat de POLITICO sub acoperirea anonimatului a declarat că Beijingul a respins cererea Kievului pentru o întâlnire care să aibă loc la un moment dat în timpul vizitelor lor reciproce în Elveţia. Un alt oficial american de rang înalt a declarat că Beijingul a refuzat orice întâlnire după ce a fost îndemnat de Rusia să înceteze întâlnirile diplomatice cu Ucraina.

Un oficial ucrainean a contestat această caracterizare, spunând că nu a existat nicio întâlnire cu oficialii chinezi în programul delegaţiei şi că Kievul nu a solicitat niciodată una. Oficialii chinezi nu au răspuns la o solicitare de comentarii, menţionează publicaţia de la Bruxelles.

Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că blocul a îndemnat China să reînnoiască contactul direct cu Zelenski, subliniind că o întâlnire cu Li în Elveţia ar fi fost un pas pozitiv.

Ambele ţări s-au angajat în unele interacţiuni diplomatice după invazia extinsă a Rusiei. Zelenski şi liderul chinez Xi Jinping au vorbit la telefon în aprilie anul trecut, iar emisarul chinez pentru Ucraina s-a deplasat la Kiev în luna următoare. De atunci, relaţiile au devenit mult mai puţin personale, deşi Ucraina îşi menţine speranţa că ambele părţi pot relua discuţiile.

ZELENSKI, ÎNTÂMPINAT CA O VEDETĂ ROCK LA DAVOS

Zelenski şi Li, un apropiat al preşedintelui Xi Jinping, s-au aflat la Davos pentru a se întâlni cu omologii străini şi pentru a se adresa publicului bine cotat al forumului. Ei au transmis mesaje foarte diferite: Li a prezentat China ca fiind un loc sigur în care se poate investi, în ciuda problemelor sale economice – aruncând pe parcurs câteva săgeţi la adresa Statelor Unite – în timp ce Zelenski l-a atacat pe Putin şi a încercat să găsească sprijin pentru cauza Ucrainei.  „Oricine crede că este vorba doar despre noi, că este vorba doar despre Ucraina, se înşeală fundamental”, a declarat el marţi pe scena principală de la Davos.

Fără o întâlnire cu China în programul său, Zelenski şi-a petrecut timpul coordonându-se cu partenerii-cheie, şi anume consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi secretarul de stat Antony Blinken, precum şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Întâlnirile au avut loc într-un moment crucial pentru Zelenski şi pentru ţara sa, mai ales că pe teren, luptele au fost aproape oprite, lăsând ambele părţi blocate în bombardamente de artilerie de uzură de-a lungul liniei masive a frontului.

În pofida răcelii Chinei, liderul ucrainean a fost întâmpinat de participanţii la forum cu entuziasmul arătat unui rock-star.  O mulţime mare s-a adunat în faţa unei săli de şedinţă doar pentru a-l vedea pe Zelenski îndreptându-se spre următoarea sesiune. Acesta a ignorat întrebările presei, inclusiv una referitoare la relaţia Ucrainei cu China, îndepărtându-se ca şi cum nu ar fi auzit, menţionează POLITICO.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button