Satele Republicii Moldova, dezvoltate cu ajutorul Elveției

24 de primari din Republica Moldova au câștigat granturi în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru relansarea afacerilor din localitățile lor, bani oferiți de Guvernul Elveției. Astfel, vor fi create peste o mie de locuri noi de muncă, notează TVR Moldova.
Satul Borogani din raionul Leova este unul dintre satele care s-a bucurat de sprijinul financiar venit din partea Elveției. Aici va fi creată o mare asociaţie a crescătorilor de animale, în localitate fiind deja opt ciobani care deţin peste 800 de ovine şi caprine. Banii vor fi investiţi pentru modernizarea companiilor.
„În afacerile crescătorilor de animale din localitate lipsesc cu desăvârşire tehnologiile moderne, de asemenea lipsesc animalale de prăsilă şi nu în ultimul rând ne doare faptul că nici o stână nu este conectată la energie electrică”, a declarat primarul satului, Elena Savițchi.
Aceste lipsuri scad calitatea şi cantitatea producţiei, care este sub cerinţa pieţei. Există însă un mare potenţial, dar din cauza banilor nu poate fi valorificat. Astfel, urmează să fie implementate tehnologii moderne, care vor duce la creșterea nivelului de productivitate și a numărului de vânzări.
„Ne propunem ca să înlocuim efectivul de animale cu cel de prăsilă la Borogani. De asemenea, să trecem la mulsul automatizat, să deschidem un punct centralizat de colectare a laptelui. Ne propunem, pentru prima dată în Republica Moldova, să instalăm panouri fotovoltaice ca o soluţie inovatoarea pentru asigurarea cu energie electrică a stânelor din localitate”, a mai spus primarul.
Satul Botogani nu este singurul sat care va pune pe roate afaceri pentru a relansa economia. Alte 23 de localităţi au primit câte 60.000 de dolari, dintre care jumătate e contribuţia locală. Toţi câştigătorii au fost anunţaţi într-o conferinţă desfăşurată online.
Proiectele câştigătoare sunt din diverse domenii. De exemplu, în 4 sate se vor deschide centre de afaceri şi parcuri industriale, în 3 localităţi se vor inaugura unităţi de post-recoltare, iar în alte 2 sate se va investi în centre de valorificare economică a deşeurilor. Totuşi, cele mai multe afaceri noi – 12 la număr, sunt din domeniul turismului.
„La Văleni va fi destinaţie de top în lunca Prutului. Vor fi încă 4 agropensiuni, dezvoltarea infrastructurii publice de recreere şi belvedere. În Coşniţa va fi valorificat potenţialul turistic al râului Nistru. În Budeşti se va face un sat de vacanţă. În Selemet va fi creat un nou traseu turistic – Valul lui Traian. În Sipoteni va fi creată destinaţia Codrii Sipotenilor”, a specificat specialistul în programe PNUD Moldova, Andrei Darie.
Proiectele urmează să fie implementate până la sfârşitul anului 2022. Cele 24 localităţi beneficiare de granturi au fost selectate în cadrul unui concurs organizat în rândul celor 35 localităţi partenere ale proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”, desfăşurat cu sprijinul Elveţiei, în perioada 2019-2022.
Sursa: www.infoprut.ro
- Mihai Belu: Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că odată instaurată, cenzura funcționează la toate nivelurileDacă pe Marius Tucă poate CNA să-l dea jos de pe rețele, pe tine te poate reduce la tăcere și administratorul de bloc. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că odată instaurată, cenzura funcționează la toate nivelurile. Jurnaliștii sau politicienii vor fi cenzurați de structuri puternice, dar și oamenii simpli o să sufere. Când o să …
- Predoiu, ferm convis că va continua Coaliția Sistemului și după alegerile prezidențiale: „De ce nu? Asta e majoritatea!”Ministrul de Interne se declară ferm convins că guvernul din care face parte va rămâne la putere și după alegerile prezidențiale din luna mai. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Parlament, întrebat dacă Marcel Ciolacu ar putea să continue funcţia de premier după alegeri, că este posibil, pentru că există o coaliţie, …
- Veniturile de nababi ale judecătorilor CCR: Sporuri de zeci de mii de lei și beneficii imenseÎn timp ce mulți români se zbat cu salarii mici și majorări de prețuri, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) trăiesc pe picior mare, cu venituri și beneficii de-a dreptul șocante. Cu salarii de peste 40.000 de lei și sporuri care depășesc 11.000 de lei, aceștia au ajuns să se bucure de un trai luxos, …
- Cea mai veche fabrică din România, înființată în 1771, își închide porțile. A intrat oficial în falimentDestin trist pentru cea mai veche fabrică din România, înființată în anul 1771. Uzina Constructoare de Mașini Reșița își va închide porțile. A intrat, oficial, în faliment. Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița a intrat oficial în faliment, începând de pe 2 aprilie, potrivit unei decizii a Tribunalului București. Compania, care produce hidroagregate şi echipamente …
- Șoferii plătesc mai mulți bani la RCA, deși prețul e plafonatÎn 2025, șoferii din România se confruntă cu o creștere semnificativă a costurilor pentru polițele RCA, chiar și în contextul în care prețul acestora este teoretic plafonat. Deși reglementările ASF stabilesc un plafon pentru aceste asigurări, realitatea din piață este cu totul diferită. Asiguratorii reușesc să găsească diverse modalități de a majora prețurile, iar această …