Internațional

POLITICO: Casa Albă se teme de repercusiuni în cazul în care contraofensiva Ucrainei eșuează

Dacă viitoarea operațiune a Ucrainei de recucerire a teritoriilor controlate de Rusia nu va da roade, administrația Biden va trebui să se confrunte cu consecințe politie acasă, iar Casa Albă se pregătește acum cum să reacționeze, scrie ediția americană a publicației Politico, citată de BBC.

Pe de o parte, Casa Albă va fi atacată de criticii care îl vor acuza pe președintele Biden că nu furnizează Ucrainei suficiente arme. Pe de altă parte, există susținătorii unei încetări rapide a focului, care vor spune că este imposibil să expulzezi complet Rusia din teritoriile ocupate într-un timp scurt. Și asta fără a lua în considerare cum vor reacționa aliații din Europa.

Oficialii administrației insistă că fac tot ce le stă în putință pentru a ajuta Ucraina să reușească în această așteptată contraofensivă.

„Am îndeplinit aproape toate cererile Ucrainei pentru armele și echipamentele necesare”, a împărtășit unul dintre oficialii americani, sub protecția anonimatului. Dar, în spatele ușilor închise, există incertitudine cu privire la cât de puternice sunt forțele armate ucrainene în materie de tactică, a adăugat el.

În același timp, în martie, președintele Zelenski a declarat că contraofensiva nu a început pentru că Ucraina nu are suficiente tancuri și muniții.

Politico amintește că, recent, îngrijorările oficialilor americani au devenit cunoscute în urma unor documente secrete ale Pentagonului, apărute pe internet în urma unei scurgeri de informații majore.

Aceștia au declarat că, potrivit serviciilor secrete americane, armata ucraineană ar putea obține unele succese în sud și în est, dar este puțin probabil ca aceasta să își atingă majoritatea obiectivelor.

În special, judecând după documente, Statele Unite se îndoiesc că armata ucraineană va fi capabilă să taie coridorul terestru care duce spre Crimeea, dar speră că Forțele Armate ale Ucrainei vor deteriora liniile de aprovizionare ale armatei ruse.

În acest sens, notează Politico, oficialii americani cred că autoritățile de la Kiev ar putea fi de acord să își schimbe obiectivele cu unele mai modeste și mai realizabile.

În special, ele pot fi de acord cu o încetare a focului, care, spre deosebire de „discuțiile de pace”, lasă Ucrainei posibilitatea de a recâștiga ulterior teritoriile ocupate. Pentru a face acest lucru, Ucraina va avea nevoie de garanții suplimentare de securitate în Occident.

Dar alți oficiali și analiști se îndoiesc că Ucraina va accepta să coboare ștacheta. „Aceasta este aproape ca și cum ar fi singura și ultima oportunitate pentru Ucraina de a arăta că poate câștiga, ceea ce, desigur, nu este deloc cazul”, a declarat Alina Polyakova, șefa Centrului pentru analiza politicilor europene, cu sediul la Washington, citată de Politico.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button