Poliția germană, suprasolicitată de apeluri anonime ale celor care raportează încălcările restricțiilor împotriva epidemiei / Specialiștii invocă o tradiție a denunțului
Un număr mare de germani zeloși semnalează poliției orice încălcare a normelor de distanțare socială impuse de autorități pentru combaterea epidemiei de coronavirus, indiferent că este comisă străini, vecini sau prieteni. Specialiști consultați de Reuters susțin că germanii au deja o tradiție a delațiunii anonime, începută în timpul regimului nazist și continuată în Est în perioada în STASI, poliția secretă din RDG, încerca să controleze viața privată a cetățenilor.
Poliția primește ”ponturi” despre grupurile de persoane al căror număr depășește norma impusă de autorități, precum și despre cei care se duc în weekend la reședințele de la țară.
Din 14 martie, de la introducerea restricțiilor, poliția germană a înregistrat 898 de infracțiuni comise în legătură cu încălcarea regulilor. ”Primim ponturi de la cetățeni despre restaurante deschise sau adunări ale oamenilor în parcuri”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției.
Poliția din Munchen a primit circa 150 de apeluri în fiecare zi a săptămânii trecute de la cetățeni care au raportat încălcări ale regulilor de combatere a epidemiei, potrivit Spiegel Online.
Autoritățile din Magdeburg au cerut explicit cetățenilor să nu suprasolicite forțele de poliție, un oficial spunând că ”oamenii nu ar trebui să informeze poliția de fiecare dată când văd trei oameni pe o bancă în parc”.
În timp ce unele reclamații sunt justificate, există cazuri în care invidia, frustrarea sau ranchiuna sunt factorul determinant.
Rafael Behr, profesor de criminologie și sociologie la Academia de Poliție din Hamburg a menționat că localnici din landul Mecklenburg-Vorpommern se uită la plăcuțele de înmatriculare ca să-i denunțe pe berlinezii care vin în weekend la reședințele de la țară.
Acesta susține că mai ales germanii din Est, care au trăit o vreme sub regimul comunist în care poliția secretă STASSI avea o rețea amplă de informatori, de circa 200.000 de oameni, sunt mai predispuși să-și toarnă apropiații.
”Spionarea era larg răspândită și este mai ușor pentru oameni să facă asta acum dacă au făcut-o și atunci. În orice caz, este tipic pentru germani să aștepte o lege care să le permită să facă asta”, a mai spus Rudolf Behr.
”Disponibilitatea de a turna pe alții otrăvește cumva comportamentul civilizat. Unor oameni le lipsește curajul civic de a-i pune pe alții la punct dar dau ponturi anonime poliției”, a declarat Behr.