PNRR, eșecul PNL-USR-PSD. Comisia Europeană dă undă verde Spaniei și Portugaliei

Distribuie acest articol!

În timp ce Guvernul Cîțu a mai cerut timp pentru a retușa PNRR-ul, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va începe un turneu în mai multe state UE pentru a anunța aprobarea planurilor de investiții și de reforme menite să ajute la depășirea crizei economice generate de pandemie. Primele sunt Spania și Portugalia, urmate de Grecia și Danemarca anunță EFE, citată de G4media.

„Planul este de a furniza rezultatul evaluării și recomandarea noastră către Consiliu pentru a aproba respectivele planuri naționale de redresare”, a explicat purtătoarea de cuvânt, Dana Spinant, privind scopul călătoriei. Deși este de la sine înțeles că vizitele în aceste cinci țări vor fi pentru a comunica aprobarea Bruxelles-ului, Spinant a insistat că Executivul european nu a finalizat încă evaluările, iar colegiul comisarilor urmează să le aprobe.

Spaniei îi revin 69,5 miliarde în transferuri directe și 84,8 miliarde în credite, pe care, pentru moment, nu le-a solicitat, ceea ce o face al doilea beneficiar, doar în spatele Italiei (cu 191,6 de miliarde în total). Guvernul spaniol, ca și guvernele portughez, danez, grec și luxemburghez, au fost printre primele care și-au trimis în mod oficial planurile de redresare către Comisie, a cărei idee este să dea aprobarea în iunie acelor planuri care au sosit în 30 aprilie, termenul limită pe care l-a stabilit ca orientare.

Acest grup ar include, de asemenea, Franța, Germania și Letonia, în timp ce, pentru cei care au trimis planurile mai târziu, aprobarea va ajunge în iulie.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: