PNL&USR: Au ‘depolitizat’ TVR și Radioul până și-au dat 4 funcții de conducere în loc de 2

Distribuie acest articol!

Coaliția de guvernare a stabilit, de principiu, că toate cele patru funcții din fruntea televiziunii și radioului public să fie politice.
Parlamentul va vota Consiliul de Administrație (CA) pentru cele două instituții media de stat , iar acesta va desemna președintele CA și directorul general.

Reforma în fruntea TVR și SRR a fost abandonată de actuala Coaliție de guvernare. Divizarea funcției de președinte director general în cea de președinte al Consiliului de Administrație și de director general a avut doar o miză politică. PNL, USR-PLUS și UDMR vor avea de împărțit patru funcții, nu doar două, cum este în prezent.

Depolitizarea conducerii celor două instituții nu se va realiza. Parlamentul va vota Consiliului de Administrație pentru TVR, dar și pentru Radioul Public. Membrii Consiliului de Administrație vor alege prin vot președintele dar și directorul general. Și acesta este membru al Consiliului de Administrație, deci tot o funcție care a trecut prin filtrul politic, fără vreun concurs.

„Aceasta este formula agreată în Coaliție au spus surse participante la discuție.
Formula din prezent este că Parlamentul votează Consiliul de Administrație, care alege un președinte director general.

Promisiunea privind depolitizarea a fost abandonată

Membrii Coaliției de guvernare au promis în timpul campaniei electorale depolitizare TVR și a SRR și schimbare din funcție a Doinei Gradea (TVR) și a lui Georgică Severin (SRR). Aceștia au fost acuzați de partizanat politic cu PSD, ținând cont de faptul că au obținut funcțiile în timpul când social-democrații aveau majoritatea în Parlament.

După mai multe runde de discuție în cadrul Coaliției, s-a discutat despre separarea funcției de președinte al Consiliului de Administrație de cea de director general.
Surse politice din Coaliție susțin că USR-PLUS a încercat să impună soluția ca funcția de director general să fie aleasă prin concurs, dar propunerea a fost respinsă de UDMR și PNL.

Conform algoritmului politic, liberalii ar avea două din cele patru funcții, în timp ce USR-PLUS și UDMR câte una.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: