Opinii

PNL chiar o să cam stea capră la PSD în piața din Buzău

Dacă francezii l-au avut profet pe Nostradamus, românii nu s-au lăsat nici ei mai prejos și l-au avut pe Ion Creangă. Acum, mulți o să-mi zică: „Frățică, ai fumat leuștean expirat cu Cîțu? De unde și până unde Creangă profet?” Iar eu o să le răspund, punctual, dând exemplu povestea lui Dănilă Prepeleac. Care nu e o simplă poveste, ci o profeție clară despre PNL: căci numai PNL a plecat la târg cu doi boi (mă rog, de fapt au fost mai mulți și erau și niște văcuțe pe-acolo) și s-a întors cu o pungă goală. Cum de-a știut Creangă că peste un secol și jumătate o să vină la putere în România niște prepeleci mai proști ca noaptea polară rămâne un mare mister. Cert este că el a anticipat situația de azi și n-ar fi exclus ca experții în paranormal să descopere că a prevestit și urmarea ei, fie în „Capra cu trei iezi”, fie, mai curând, în „Povestea pxlii”.

Ceea ce știm sigur este că, din povestea cu împărțeala portoliilor între PNL, PSD și UDMR, liberalii sunt marii perdanți. Umiliți pe linie, luați de proști, scuipați în cap ca niște mucea, ei au ajuns, din partidul dominant al coaliției cu USR și UDMR, din partidul care avea premierul și cele mai multe și mai importante portofolii, un fel de a cincea roată la căruța guvernării, mânată acum de alde Ciolacu și Kelemen Hunor, în ce direcție vor ei. Și când îl mai auzi și pe generalul de mucava Nicolae Ciucă umflându-se în decorații și susținând „Am obținut mai mult decât data trecută”, te pufnește și râsul și nu poți să nu te întrebi dacă Moș Teacă ăsta nu trăiește cumva într-o realitate paralelă. Sau, cine știe, poate că domnul Ciucă nu se referă la partid, ci strict la el: într-adevăr, el, Ciucă, pe persoană fizică, a obținut mai mult ca data trecută, fiindcă data trecută era doar ministru al Apărării, în timp ce acum, dacă se milostivește Ciolacu, va fi ditamai premierul!

Citește și: A avut loc CIOLANIADA: Cine sunt cei 21 de miniștri ai USL

În rest, lucrurile stau astfel, în comparație cu precedenta coaliție, cu USR și UDMR: PNL are un minister în minus; a pierdut Finanțele, Munca, Apărarea, Agricultura, Cultura; nu a primit nici Dezvoltarea, nici Transporturile; a pierdut o funcție crucială în orice cabinet – Secretariatul General al Guvernului; a pierdut 8 secretari de stat și 6 prefecți; a pierdut șefia Camerei Deputaților, primind în schimb șefia Senatului, care are valoare reală într-un singur caz – suspendarea președintelui, ceea ce e acum e puțin probabil să se mai întâmple. În concluzie, degeaba zice Rareș Bogdan, plin de năduf: „Ciolacu s-a trezit apărător în piață la Buzău, între PNL și UDMR… Eu nu pot să stau capră în piața din Buzău.” De fapt, asta este realitatea: tot Partidul Național Liberal o să cam stea, după negocierile astea, capră în piața din Buzău. L-au șantajat PSD și UDMR, partide cu sforari vicleni, unși cu toate alifiile, ca Vulpea și Motanul pe Pinocchio și nu m-ar mira, vă spun sincer, dacă aș vedea că liberalilor le cresc urechi de măgar, tot ca-n Pinocchio!

Singura satisfacție pe care „caprele” de la PNL ar putea să o mai aibă acum, când au ajuns pielea rotulei, ca să zicem așa, în noua coaliție, este că stăpânul lor, domnul Iohannis, omul pentru care și-au distrus partidul, tradiția și orice ideologie liberală, își va petrece liniștit ultimii ani de mandat, probabil împărțindu-și vremea între schi, golf și vreo excursie prin locații exotice, dar numai dacă ministrul Educației, Câmpeanu sau care-o mai fi, va întrerupe iar forțat cursurile școlare, să poată pleca și doamna Carmen cu soțiorul. În rest, PNL coboară spre irelevanță și, dacă nu merg cu umilința până la capăt, implorându-l în genunchi pe Ciolacu să-i primească și pe ei pe listă, ca partid-balama, nu ar fi exclus ca liberalii să ia la următoarele alegeri mai puțin și decât a luat PNȚ înainte să dispară din politica mare. Așa că degeaba stați, bre, Cîțule, Alinuțo și mai ales tu, Răreșelule, precum capra râioasă, cu coada pe sus: mai bine ați lăsa-o în jos și ați fi mai atenți când vă aplecați: cu PSD și UDMR în spate, nu se știe niciodată ce puteți păți…

Citește și:

Pentru a avea loc toți baronii roșii s-au mai creat trei ministere

Cîțu și Ciolacu, premieri prin rotație

PSD și PNL au bătut palma: vor fura România prin rotație

Back to top button