Politică

Plagiator? Șercan îl acuză pe ministrul Educației că își ascunde Teza de doctorat

Emilia Șercan îl atacă dur pe ministrul Sorin Cîmpeanu din cauza cerinței acestuia ca toate tezele de doctorat să fie verificate cu softuri antiplagiat în decurs de un an de zile. Șercan spune că acest deziderat e unul utopic.

„Verificarea de către universități a tuturor tezelor de doctorat în termen de un an, așa cum a cerut ministrul triplu academician cu opera la secret, este o idee fantezistă și irealizabilă din nenumărate motive, pe care le-am explicat pe scurt săptămâna trecută și pe care le voi mai detalia pe viitor.

Teza de doctorat al lui Cîmpeanu e însă publică de 20 de ani și poate fi găsită aici.  Mai mult, deși e rector, Cîmpeanu s-a suspendat din funcție pe durata mandatului de ministru, după cum se poate vedea aici.

Totuși, există o serie de lucruri care pot fi făcute în timp, iar cele mai bune idei despre ce s-ar putea face pentru o verificare amplă a tezelor de doctorat îi aparțin profesorului Dumitru Sandu, care mi le-a împărtășit împreună cu permisiunea de a le face cunoscute:

1. toate tezele de doctorat să fie făcute publice, astfel încât universitățile și CNATDCU să poată primi ajutor de la oameni avizați din marele public;

2. cele două organisme ministeriale care se ocupă de verificarea fraudelor academice – CNATDCU și CNECSDTI – să realizeze un ghid simplificat, care să includă proceduri clare de verificare a tezelor, astfel încât procedura să fie unitară pentru toate universitățile;

3. tezele de doctorat ale demnitarilor și rectorilor/prorectorilor să aibă dublă verificare în universitatea de unde au luat titlul, dar și într-o altă universitate aleasă de către CNATDCU.

La aceste foarte bune idei ale profesorului Dumitru Sandu, mai adaug și eu câteva, care le completează pe ale domniei sale:

1. toate tezele de doctorat să fie făcute publice pe site-urile școlilor doctorale ale universităților, dar și pe site-ul ministerului unde sunt deja tezele susținute după 2016;

2. verificarea de către universități să nu excludă posibilitatea de a fi depusă o sesizare la CNATDCU, altfel acest proces nu va fi decât o mare operațiune de spălare în grup a unor plagiatori, iar pentru asta dau ca exemplu Academia de Poliție;

3. aș adaugă pe listă celor cu dublă verificare a tezelor și aleșii și înalții funcționari publici, și iarăși pot da exemple din trecutul recent: Codruț Olaru care a primit verdict de neplagiat de la Universitatea condusă de îndrumătorul lui de doctorat, Tudorel Toader, și pe care toate forțele văzute și nevăzute, de la zona academică la justiție, în frunte cu ministrul triplu academician cu opera la secret, se străduiesc să-l declare nevinovat de plagiat în ciuda tuturor evidențelor.

Principiul-cheie pentru aplicarea acestor idei este transparența și mi-e greu spre imposibil să cred că un ministru care a căutat tot timpul subterfugii pentru salvarea plagiatorilor, ba își mai ține și opera la secret, va face altceva decât știe el mai bine: să mimeze buna-credință și să arunce perdele groase de fum”, scrie Șercan pe Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button