OpiniiPolitică

Pippidi: Nu se poate să plătești ca-n Kosovo și să ai servicii ca-n Germania

Politologul Alina Mungiu-Pippidi susține că revendicările salariale ale mai multor categorii de angajați, inclusiv ale profesorilor, sunt îndreptățite, dar pur și simplu nu există bani la buget.

„E cu totul absurd pentru cineva din afară să remarce că noi, în timp ce avem deficit bugetar, ne apucăm dintr-odată să dăm bani la diferite categorii de oameni care pot să fie îndreptățiți, și cred că e cazul profesorilor, CFR-iștilor… Au dreptate să spună că au nevoie de salarii mai mari, de investiții”, a spus Alina Mungiu-Pippidi la emisiunea „News Pass”, moderată de Laura Chiriac la postul B1 TV.

„Când Guvernul a spus că nu sunt bani pentru toate aceste lucruri, Guvernul a spus adevărul. Faptul că Guvernul a dat înapoi a fost o dovadă extraordinar de mare de slăbiciune. Acum cine spune că sunt bani să dăm la profesori și mai putem să dăm garanții că vor fi bani la anul, în contextul în care nimeni nu știa că astea vor fi prețurile la energie acum un an, nu știa nimeni că o să fie război în Ucraina… În Germania ar fi fost cu totul de neconceput că o să avem inflație de 8 – 10% într-o țară în care inflația era sub 1% timp de 40 de ani, deci era de neconceput.

Deci nu are nimeni cum să dea garanții. Cei care cer garanții pentru ce se va întâmpla într-un an – doi sau cer să fie puse lucruri nerealiste și semnate într-un contract, cum s-a întâmplat cu Legea salarizării unitare trecută de domnii Dragnea și Vâlcov în 2017, pentru care nu erau surse de finanțare de atunci, nu fac decât să creeze o situație în viitor în care contractul respectiv nu va putea fi pus în practică.

Ce vedem azi e urmarea unor salarii nerealiste trecute în trecut. Ce se promite azi sunt promisiuni care nu vor putea fi ținute în viitor. Dacă cerem încă un rând de hârtii pe lângă hârtiile care n-au putut fi puse în practică, că viitorul va fi cum îl vrem noi, nu cum în realitate, nu ne alegem cu nimic, poatedoară să ajungem în Guinness națiunea cu cele mai multe aspirații nerealiste”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, pentru B1 TV.

„Nu poți acum să dai bani nimănui în România fără să iei bani de undeva. Noi nu avem cum să avem bani, că avem cele mai mici impozite pe venit în România, împreună cu bulgarii și kosovarii. (…)

Nu se poate să plătești ca-n Kosovo și să ai servicii ca-n Germania. E absolut cu neputință și, cu toate astea, sunt înțelegerile care se fac acum: „deci OK, voi o să continuați să plătiți ca-n Kosovo și noi o să vă dăm salarii ca-n Germania”. Pot fi sustenabile aceste promisiuni? Nu, nu pot fi.

Lumea trebuie să înțeleagă că nu există bani!

Cred că dacă domnul Ciolacu ar începe prin a spune adevărul, ar fi un mare pas înainte. că data trecută, în 2009, Traian Băsescu i-a mințit pe români. El nu a spus, când avea alegeri prezidențiale, că deficitul bugetar se adâncise foarte mult. Nu el făcuse cheltuielile acelea, ci cei dinaintea lui, dar trebuia să spună că România o să facă o mare corecție necesară, dar nu a făcut asta, ca românii să-l aleagă. După ce a fost ales, a tăiat salariile cu 25%, a făcut corecțiile.

Ideea e că politicienii dau înapoi, că au alegeri. Nu au curajul să le spună oamenilor”, a mai afirmat politologul Alina Mungiu-Pippidi, pentru B1 TV.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button