EconomieInternațional

Piețele bursiere scad, temându-se de perspectiva unei recesiuni în SUA

Piețele globale tremură la perspectiva unei recesiuni americane, iar indicele japonez Topix a scăzut luni cu până la 7,3%, ștergând practic toate câștigurile de la începutul anului, scrie Financiat Times. Nikkei 225 suferise și el vineri cea mai mare cădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987, reculul fiind de 5,9%.

Mișcarea din Japonia probabil că se va transmite în Europa și SUA, au spus traderi din Tokyo, investitorii așteptându-se la o creștere a volatilității din cauza temerilor că Rezerva Federală a fost prea lentă în răspunsul dat la semnalele că economia SUA se răcește.

„Povestea s-a schimbat cu totul, literalmente, peste noapte”, a spus Torsten Slok, economist șef la Apollo. Investitorii se gândeau dacă să trateze numărul de locuri de muncă de vineri ca pe o ciudățenie statistică sau dacă SUA se află „într-o perioadă de încetinire severă”, a adăugat el.

Fed a menținut dobânzile săptămâna trecută, dar reacția pieței arată că investitorii cred că banca centrală ar fi putut să fi făcut o greșeală când a decis să nu reducă ratele dobânzilor.

Economiștii JPMorgan s-au alăturat corului tot mai mare al strategilor de pe Wall Street în weekend, cerând Fed să reducă ratele cu 0,5 puncte procentuale la următoarele două întâlniri.

Indicele Vix al turbulențelor așteptate de pe piața bursieră din SUA – cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii” de pe Wall Street – a urcat cu până la 29 de puncte vineri, cel mai mare de la criza bancară regională din SUA din martie anul trecut.

Indicele VIX, cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii”, oferă investitorilor ocazia să genereze profituri din nivelurile de volatilitate așteptate ale indicelui S&P 500. Denumirea „indicele fricii” își are originile în psihologia investitorilor, deoarece frica de pe piață provoacă întotdeauna reacții foarte rapide ale prețurilor, reacții care apar în timpul momentelor de panică. Cu cât este mai mare gradul de panică, cu atât indicele VIX- crește mai rapid.

Investitorii din Europa, Asia și New York au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior.

Datele, împreună cu rezultatele dezamăgitoare ale firmelor de tehnologie Amazon, Alphabet și Intel, au condus la vânzări de acțiuni la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut, de asemenea, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.

Analiştii se tem că orice alt semn de fragilitate în economiile mari ar contribui la veștile deja proaste. O încetinire din Germania luna trecută i-a determinat pe analişti să avertizeze despre o recesiune, în timp ce o creştere a ratelor dobânzilor de către banca centrală a Japoniei a făcut ca acţiunile indicelui Nikkei să scadă vineri cu 2.216 puncte, sau aproape 6%.

Datele economice așteptate săptămâna aceasta în SUA le includ pe cele privind sectorul serviciilor (luni) și numărul solicitanților de șomaj (joi).

Piețele au fost agitate săptămâna trecută, după ce datele privind locurile de muncă din SUA pentru iulie au arătat o încetinire bruscă, cu 114.000 de locuri de muncă create, în loc de cele 175.000 estimate.

Rata șomajului a crescut la un maxim din ultimii trei ani de 4,3%, în timp ce activitatea de producție din SUA a scăzut și ea la un minim de opt luni în iulie, pe măsură ce noile comenzi din industrie stagnează.

Cifrele au alimentat anxietatea că cea mai mare economie din lume este vulnerabilă la o recesiune și ar putea fi nevoie ca FED să reducă dobânzile mai repede decât se aștepta pentru a stimula cererea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button