Știrile 60m.RO

Petrișor Peiu: România poluează cel mai puțin comparativ cu statele bogate din UE. De ce să plătească românii măsurile aberante impuse de Comisia Europeană?

Analistul politic și economic Petrișor Peiu arată că măsurile propuse de Comisia Europene din programul „Fit for 55” și care se vor aplica uniform statelor europene dezavantajează grav România. De ce să plătească românii aceste măsuri și să sufere din cauza tranziției la energia verde, când România se află pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană la emisiile de gaze cu efect de seră?

Potrivit analize publicate în Qmagazine, România se află pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană la emisiile de gaze cu efect de seră: doar 5,9 tone de echivalent CO2/locuitor. După noi, mai „curați” sunt doar maltezii și suedezii: 5,3, respectiv 5,2 tone de echivalent CO2/locuitor. Media Uniunii Europene este de 8,4 tone de echivalent CO2/locuitor, germanii și olandezii sunt de două ori mai poluanți decât noi: 10,1, respectiv 11,1 tone de echivalent CO2/locuitor, iar luxemburghezii chiar de patru ori (20,3 tone de echivalent CO2/locuitor). O spune chiar Eurostat. Doar 9% din aceste emisii de gaze provin din micuța noastră Uniune. China, SUA și Rusia singure sunt responsabile pentru jumătate din poluarea globală, iar India produce gaze cu efect de seră cam cât toată Uniunea noastră la un loc. Și încă asta era situația în urmă cu șapte ani. Acum, din Uniune a plecat a doua sursă de poluare, Marea Britanie, și s-au redus major emisiile de gaze cu efect de seră din energie și industriile energo-intensive. Germania singură produce peste o cincime din poluarea continentului, iar britanicii, francezii, italienii și polonezii – fiecare dintre aceștia peste 10% din poluarea continentală, constată Peiu.

Mai clar, dacă adunăm emisiile de gaze cu efect de seră ale primilor cinci poluatori ai Uniunii ajungem la peste două treimi din poluarea europeană. Spaniolii sunt și ei „vinovați” pentru 7-8% din poluarea din Uniune, iar Belgia, Cehia și Olanda împreună mai vin și ele cam cu 10% din poluare. Modesta Românie este abia al zecelea poluator, deși are a șaptea cea mai mare populație. Nu vi se pare acum că, impunând aceleași reguli peste tot, Comisia Europeană îi pedepsește pe micii poluatori, printre care ne găsim și noi, pentru nesăbuința marilor poluatori? Dacă fiecare german poluează cerul Europei de două ori mai mult decât un român, de ce să nu le impunem nemților obligații de reducere a poluării de două ori mai ambițioase decât românilor? Nu așa ar fi corect? Păi nu mai e valabil principiul „poluatorul plătește”? Regulile nerealiste ale comisarilor europeni vor lovi exact populația statelor mai sărace și în primul rând statele estice, din cauză că sărăcia energetică se concentrează în câteva state, situație datorată, de altfel, tot reglementărilor abuzive și nerealiste ale comisarilor bruxellezi.

Să vedem în ce constă propunerea Comisiei Europene – Fit55:

În primul rând, se dorește modificarea Sistemului European de Tranzacționare a Emisiilor (ETS), în sensul reducerii emisiilor în anumite sectoare ale economiei, cum ar fi producția de energie și sectoarele energo-intensive ale industriei cu 51% până în 2030. Comparativ cu nivelurile din 2005, astăzi reducerea este de 42%. De asemenea, Comisia propune reducerea treptată a emisiilor de gaze cu efect de seră permise în aviație, precum și introducerea certificatelor de emisii de carbon pentru noi sectoare: maritim, rutier și clădirile.

Apoi, se vor impune ținte extrem de ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru fiecare stat membru în parte în funcție de PIB/locuitor, pentru clădiri, transport intern naval, transport rutier, deșeuri, agricultură și industriile mai puțin energo-intensive.

În al treilea rând, așa-numitele „rezervoare naturale”, adică vegetația și mările, vor fi și ele „puse la treabă” de către stahanovista Comisie Europeană. Astfel, li se va impune „să participe” la efortul european de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu echivalentul a 310 milioane de tone de CO2 produse până în 2030.

Prin urmare, agricultura, silvicultura și utilizarea terenului ar trebui să devină neutre din punct de vedere al emisiilor până în 2035. Asta va presupune plantarea a 3 miliarde de copaci în Uniune și reducerea emisiilor agricole, adică reducerea utilizării îngrășămintelor și reducerea emisiilor provenite de la zootehnie.

În al patrulea rând, 40% din energia produsă în Uniune va trebui să provină din surse regenerabile până în 2030. De fapt, este vorba de energia consumată, dar uneori exprimarea oficialilor mai trebuie aliniată și cu fizica pentru începători.

În al cincilea rând, eficiența energetică a clădirilor va fi cuantificată și anumite standarde vor fi impuse statelor membre, ceea ce presupune, printre altele, ca, în fiecare an, 3% din clădirile publice să fie renovate.

În al șaselea rând, autovehiculele vor trebui să își reducă emisiile cu 55% până în 2030 și cu 100% până în 2035, ceea ce înseamnă că, după acest an, nu se vor mai înmatricula decât autovehicule neutre din punct de vedere al emisiilor. În plus, la fiecare 60 km de șosea se va instala o stație de alimentare a mașinilor electrice și la fiecare 150 km o stație de alimentare a mașinilor cu hidrogen.

În al șaptelea rând, în domeniul aviatic și maritim se va impune alimentarea exclusiv cu energie electrică din surse regenerabile a porturilor și aeroporturilor, se va impune utilizarea de combustibili „sustenabili” și se vor impune niveluri maxime de emisii pentru energia utilizată de vasele care ancorează în porturile din Uniunea Europeană.

Și, pentru că ambițiile Comisiei Europene nu se opresc la micuțul nostru continent, UE își propune să exporte țintele de reducere a emisiilor și în afara Uniunii.

Cum? Simplu, introducând taxarea suplimentară a importurilor din afara UE care nu respectă standardele energetice din Uniune. În vederea acestui lucru, se va introduce un Mecanism de Ajustare Internațională a Tranzacțiilor cu conținut de emisii cu efect de seră: Carbon Border Adjustment Mechanism.

Citiți mai mult aici.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button