Știrile 60m.RO

Petrișor Peiu despre drama din energie: Nu mai putem acoperi din producție internă diminețile cu ger moderat

Proiecte nefazabile, lipsa unei strategii, companii de stat care „zac” pe resurse și sume uriașe fără să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră – iată tabloul complet din sectorul energetic românescă. Ne mai întrebam atunci de ce ajungem să plătim pentru energie prețuri mai mari decât Ungaria sau Franța și Suedia?

Analistul Petrișor Peiu face o trecere în revistă a principalelor proiecte rămase nefinalizate din sectorul energetic, precum și cele cu potențial, care nu își ating capacitatea maximă din cauza lenei și incompetenței celor de la butoane: combinatul de la Galați, Romgaz, Electrica.

„Să luăm ca exemplu Romgaz, o companie care stă cu fundul pe jumătate din rezervele de gaz ale țării. O companie deținută de statul român în proporție de 70%.  O companie care scoate anual peste 5 miliarde de mc de gaze din subsolul patriei, o companie care are profituri de cel puțin 1 miliard de lei pe an (adică minim 200 de milioane de euro), dar care produce doar 1% din energia electrică produsă în România.

Cum or arăta oamenii ăia care lenevesc peste rezervele astea uriașe de gaze și nu pot să facă nicio centrală electrică? Nici noi zăcăminte nu au deschis, producția a tot scăzut, nici la Marea Neagră nu s-au înghesuit să exploateze gazul, decât așa, de formă, ca aghiotanți ai Lukoil. Ei bine, producția de gaze a Romgaz scade constant de 20 de ani”, scrie Peiu.

De fiecare dată când veți mai citi facturile de electricitate și veți vedea că plătim o energie mai scumpă decât în Ungaria sau Polonia sau Bulgaria, ba chiar decât în Franța, Suedia, Olanda sau Danemarca, de fiecare dată să vă aduceți aminte, „cu atenție și îngrijorare”, de toți miniștrii și secretarii de stat ai energiei din ultimii 20 de ani, de toți politicienii perindați pe la ANRE, de toți premierii și președinții care au condus România.

Citiți articolul aici.

Back to top button