Peste o lună, oamenii se vor trezi cu facturi duble la energie. Guvernul sistemului ține totul sub preș

De la 1 iulie, va fi liberalizată piața de energie electrică, un moment care mă aștept să fie urmat de un mare scandal. Oamenii încă nu știu ce înseamnă exact acest lucru, pentru că, până acum, autoritățile nu au făcut nicio campanie de informare.
Nu va fi prima dată când se liberalizează piața de energie din România, ci a treia oară. Prima dată, în 2018, treaba s-a făcut ca la carte: renunțarea la tarifele reglementate a fost treptată, pe o perioadă de mai mulți ani, iar oamenii nici n-au simțit.
A doua oară a fost ceva mai recent, în 2021. Încă ne amintim momentul: autoritățile s-au trezit să anunțe, în decembrie, că de la 1 ianuarie piața se va liberaliza și a ieșit haos. Prețurile urmau să crească, dar nimeni nu înțelegea cu cât și de ce. Era plin de știri false. Iar la unele televiziuni se spunea că ni se taie curentul, dacă nu semnăm contracte noi.
Din partea autorităților, aceeași zăpăceală: declarații contradictorii, ANRE schimba reglementările de la o zi la alta, ministrul dădea vina pe furnizori, ANPC împărțea amenzi tuturor, chiar și companiilor care nu aveau nicio treabă cu furnizarea de energie.
După alegeri, Dumnezeu cu mila!
A venit apoi criza prețurilor la energie, la finalul anului 2021, și facturile au fost plafonate pentru toți consumatorii, atât la electricitate, cât și la gaze naturale. Inițial, până la 31 martie 2025, apoi, pentru că veneau alegerile prezidențiale, termenele s-au amânat până la 1 iulie la electricitate și 1 aprilie 2026 la gaze.
Deși au avut la dispoziție mai bine de trei ani pentru a pregăti din timp liberalizarea și pentru a face treptat acest proces, astfel încât oamenii să nu simtă prea tare trecerea la prețul pieței, autoritățile n-au făcut-o. N-au făcut nici măcar o campanie de informare a populației că de la 1 iulie prețurile vor fi duble pentru jumătate dintre români.
N-au făcut această informare pentru că 2024 a fost an electoral și, nu-i așa?, nu vorbim de scumpiri în an electoral, pentru că se sperie lumea și nu ne mai votează. Din același motiv piața nu s-a liberalizat nici la 31 martie 2025, au mai tras un pic de timp să treacă și alegerile prezidențiale.
ANRE dorea o campanie națională cu influenceri, dar n-a făcut nimic
Instituția care, potrivit legii, are obligația de a informa consumatorii este Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Însă singurele declarații pe această temă ale oficialilor ANRE au fost la solicitarea jurnaliștilor, în cadrul unor conferințe, iar răspunsurile s-au referit strict la a trimite oamenii pe site-ul ANRE unde există un comparator de prețuri ale tuturor companiilor din piață.
Apoi, în mai, ANRE a mai făcut un lucru. Tot sumar și tot tardiv. A adoptat un ordin prin care furnizorii sunt obligați să-și informeze clienții până la 10 iunie că piața se va liberaliza de la 1 iulie.
În rest nu a existat o campanie amplă de informare la nivel național, așa cum, de altfel, își propusese ANRE să facă încă de vara trecută.
Autoritatea postase pe site un anunț potrivit căruia avea de gând să demareze o campanie media de informare a consumatorilor, care să includă spoturi TV și radio, emisiuni sau știri dedicate domeniului energiei, dar și distribuirea de mesaje cu ajutorul influencerilor din energie și din mediul online.
A trecut un an de atunci și nu am văzut nicio campanie de acest gen.
Facturile se vor dubla pentru jumătate dintre consumatori
Acum, în pragul liberalizării, consumatorii trebuie să știe că ei nu rămân fără curent (cu excepția situației în care nu-și plătesc factura) și nu sunt obligați să încheie noi contracte.
Ce se va întâmpla mai exact: facturile nu vor mai fi plafonate și oamenii vor plăti prețul întreg. Cei care consumau sub 100 kWh pe lună, care plăteau foarte puțin până acum (0,68 lei/kWh), vor plăti dublu. Este vorba despre aproximativ 4,5 milioane din totalul de 9 milioane de consumatori din piață.
Citește și
Jumătate dintre români vor plăti prețuri duble la energie din aprilie 2025, dacă autoritățile nu fac nimic
Autoritățile caută acum metode de a-i subvenționa doar pe cei vulnerabili. Dar, din nou, este foarte târziu, iar acest lucru trebuia făcut cu câteva luni – un an înainte.
Burduja vrea să declare vulnerabili două treimi dintre consumatori
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, chiar a avansat săptămâna trecută o cifră halucinantă: vrea ca 6 milioane de consumatori să fie subvenționați, să fie declarați vulnerabili, adică două treimi din total.
Acest lucru poate să arate și că autoritățile sunt speriate de impactul psihologic pe care îl va avea liberalizarea, de la 1 iulie.
Pentru ca dorința fantasmagonică a lui Burduja să se îndeplinească, ar trebui să vină un miliard de euro de la bugetul de stat pentru a susține în continuare facturile oamenilor. Acest lucru este exclus, având în vedere gaura bugetară și așa uriașă în care suntem. În plus, dacă subvenționăm în continuare două treimi dintre consumatori, asta nu se mai numește liberalizare.
În concluzie, atunci când veți deschide factura și veți avea un șoc, să țineți minte că acest lucru putea fi prevenit, dacă autoritățile aveau curajul și demnitatea să vă spună din timp că prețul energiei este altul și să facă un calendar de scumpiri treptate, nu să vă mintă că „uite ce puțin plătim la energie datorită măsurilor pe care le-am luat”.