Economia SUA, cel mai sever declin din ultimii 90 de ani: PIB-ul Statelor Unite a scăzut cu 32,9%

Economia SUA a înregistrat în trimestrul doi al anului 2020 cel mai sever declin de la Marea Recesiune din 1929, a anunţat Departamentul Comerţului. Prăbușirea cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor pe perioada pandemiei a dus la această situație, transmit DPA şi Reuters.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin anual de 34,1% al PIB-ului SUA în perioada aprilie – iunie 2020.
Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947. Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.
De asemenea, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2020, economia americană s-a contractat cu 10% în trimestrul doi din 2020.
Cea mai pronunţată scădere a activităţii economice a fost în aprilie, după ce la mijlocul lunii martie au început să se închidă, printre altele, restaurantele, barurile şi fabricile, pentru stoparea răspândirii pandemiei. Deşi activitatea a început să se redreseze în mai, avansul a fost lent din cauza apariţiei unui nou val de infecţii, în special în regiunile dens populate din sud şi vest, unde s-au reintrodus anumite restricţii. Acestea au temperat speranţele unei redresări rapide în trimestrul trei din 2020.
Sursa: www.agerpres.ro
- Guvernările PSD-PNL din ultimii ani au fost catastrofale. Datoria țării atinge 200 de miliarde de euroÎn ultimii ani, guvernările PSD-PNL au aruncat România într-o spirală a împrumuturilor și a risipei. Datoria publică a ajuns la un nivel istoric de 200 de miliarde de euro, fără ca cetățenii să vadă vreo îmbunătățire reală în infrastructură, sănătate sau educație. Creșterea aparatului bugetar, privilegiile pentru clientela politică și lipsa unei strategii economice solide …
- Peșchir, reținut preventiv abuziv. În timp ce Nicușor ocolește legea, sistemul bagă la beci opozanțiiPeșchir nu a fost găsit vinovat. Nu există o sentință, nu există o condamnare. Și totuși, este încarcerat preventiv, într-un mod abuziv, doar pentru că ar fi susținut un candidat incomod în alegerile prezidențiale din decembrie 2024. Faptele imputate nu sunt grave, ba chiar sunt discutabile — simple presupuneri, nu realități dovedite. Într-un stat normal, …
- După ce au fost un întreg, Marcel Ciolacu spune că nu îi lipsește absolut deloc Nicolae CiucăMarcel Ciolacu, premierul României și președintele PSD, a declarat că nu îi lipsește deloc Nicolae Ciucă, fostul partener de coaliție și candidat la președinție. Ciolacu a criticat modul în care Ciucă a gestionat campania electorală și a menționat că nu au mai comunicat de la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut. Marcel Ciolacu, actualul premier …
- Comisia Europeană distruge mineritul din Valea Jiului cu ajutor de stat: România plătește prețul închiderea minelorComisia Europeană susține închiderea minelor din Valea Jiului cu fonduri europene, iar Guvernul României, în loc să sprijine retehnologizarea și eficientizarea sectorului energetic, aruncă bani pentru distrugerea acestuia. Închiderea minelor și centralelor pe cărbune amenință nu doar locurile de muncă, ci și securitatea energetică a țării. Comisia Europeană finanțează, sub masca tranziției energetice și a …
- Ministrul de Finanțe apără pensiile speciale, în timp ce taie pensiile contributive cu 12%Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, se află într-o poziție delicată: apără pensiile speciale, în ciuda cerinței Comisiei Europene de a le reduce, iar tot el anunță tăierea pensiilor contributive cu 12% în 2025, pentru că nu există fonduri disponibile. Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, continuă să susțină pensiile speciale, în pofida cerinței Comisiei Europene de …