Peste 80% din muncitorii importați din Asia sunt bărbați, sub 20% sunt femei
România a devenit, în ultimii ani, o destinație tot mai atractivă pentru muncitorii din Asia, în special din țări precum Nepal, India, Sri Lanka sau Bangladesh. Cu toate acestea, structura forței de muncă importate arată un dezechilibru clar: peste 80% dintre acești muncitori sunt bărbați, în timp ce doar sub 20% sunt femei.
Această realitate reflectă preferințele angajatorilor locali, care recrutează în principal forță de muncă masculină pentru industriile dominate de muncă fizică intensă, precum construcțiile, transporturile sau producția industrială. În schimb, femeile sunt angajate preponderent în sectoare precum servicii și ospitalitate, dar într-o proporție mult mai mică.
Pe termen lung, acest dezechilibru va avea un efect negativ asupra comunităților locale, generând un puternic dezechilibru demografic. Lipsa unei reprezentări echilibrate între bărbați și femei în rândul muncitorilor străini poate crea tensiuni sociale și poate afecta integrarea culturală, stabilitatea comunităților și coeziunea socială.
Decizia autorităților de a suplimenta anual contingentul de muncitori străini, ajungând în 2024 la 100.000 de locuri, scoate în evidență dependența economiei românești de această forță de muncă. Fără politici care să încurajeze diversitatea de gen în recrutare, impactul pe termen lung asupra societății românești ar putea deveni tot mai problematic.