Regatul Unit estimează un posibil acord cu UE în septembrie

Negociatorul-șef al Regatului Unit, David Frost, estimează că un acord privind viitoarele relații cu Uniunea Europeană poate fi încheiat în septembrie, înaintea reuniunii liderilor europeni de la începutul lui octombrie, care va avea pe agendă acest subiect.
„După cum spunem, nu dorim un acord special sau unic. Vrem o înțelegere care să aibă ca nucleu un acord de liber schimb precum cele pe care UE le-a convenit cu alte țări prietene, precum Canada ”, a scris Frost pe Twitter.
David Frost se va întâlni cu omologul său din partea UE, MIchel Barnier, pentru o nouă rundă de negocieri, săptămâna viitoare. Înaintea acestor discuții, care până acum nu au avut rezultate notabile, acesta a precizat:
„Suveranitatea Regatului Unit asupra legilor, a instanțelor sau asupra apelor noastre de pescuit, nu este discutabilă, bineînțeles, și nu vom accepta nimic care să o compromită – la fel cum nu dorim nimic care să amenințe integritatea pieței unice a UE”.
Ultima rundă de negocieri, desfășurată la Bruxelles, s-a încheiat cu o concluzie comună a celor două părți, și anume că există în continuare diferențe semnificative între Uniunea Europeană și Regatul Unit.
De asemenea, în urmă cu trei săptămâni, Michel Barnier critica lipsa de deschidere și flexibilitate manifestată de Londra în cadrul negocierilor „de a idenfica soluții care să respecte principiile și interesele fundamentale ale UE”.
Acesta a completat că numeroase interacțiuni cu omologul britanic s-au axat pe „liniile roșii” ale premierului Boris Johnson, și anume aspectele referitoare la pescuit, excluderea rolului Curții de Justiție a Uniunii Europene, punctând în același timp că Uniunea Europeană a manifestat deschidere cu privire la aceste aspecte tocmai pentru a identifica împreună cu Regatul Unit un teren comun.
„Am încercat să înțelegem cu aceste linii roșii pot fi armonizate cu angajamentul nostru de a obține un parteneriat cuprinzător, în conformitate cu declarația politică semantă de prim-ministrul Boris Johnson la 17 octombrie, anul trecut”, a explicat Barnier.
Negocierile dintre Regatul Unit şi UE privind relaţia lor post-Brexit vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit la care liderii europeni speră să valideze un acord cu Londra.
Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Ungaria, magnet pentru investițiile chineze: BYD triplează producția de vehicule electrice. România rămâne pe margineCompania chineză BYD anunță o investiție de 94 de milioane de dolari în Ungaria pentru extinderea producției de autobuze și camioane electrice. Budapesta atrage tot mai multe investiții strategice din China, în timp ce România pare absentă din cursa pentru inovație și capital estic. Ungaria a reușit o nouă lovitură economică majoră, atrăgând o investiție …
- ANI trage un semnal de alarmă: trei consilieri locali, implicați în contracte ilegale de peste 1 milion lei cu primăriile propriiO analiză automată a peste 300 de declarații de avere depuse în ultimii trei ani a scos la iveală trei cazuri grave de incompatibilitate: firmele gestionate direct de consilieri sau de apropiați au încheiat contracte cu autoritățile locale din care făceau parte, încălcând flagrant legislația în vigoare. ANI susține că această practică aduce prejudicii fondurilor …
- Jurnalist din tabăra sistemului: De câteva săptămâni niciun furnizor de produse și servicii nu mai lucrează cu factură. Toți vor cashDe mai bine de o lună se întâmplă ceva în societate, semn că oamenii se pregătesc pentru ce e mai rău. Un proprietar de restaurant îmi povestește că de câteva săptămâni niciun furnizor de produse și servicii nu mai lucrează cu factură. „Toți vor cash, altfel nu mai vin”. Meseriașii – instalatori, zugravi, electricieni, tehnicienii …
- Trump a eliminat sancțiunile lui Biden pentru centrală nucleară maghiară de la PaksAdministraţia americană a eliminat sancţiunile referitoare la extinderea centralei nucleare de la Paks, introduse de administraţia precedentă condusă de Joe Biden, care considera Ungaria un inamic – a anunţat duminică ministrul afacerilor externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó. Potrivit comunicatului ministerului, Péter Szijjártó a evidenţiat următoarele: premergător învestirii lui Donald Trump ca preşedinte, Statele …
- Fidelis: Investiție sigură sau sabotor economic? Statul român, „investitorul” care sufocă piața liberăProgramul Fidelis, destinat inițial să democratizeze accesul populației la titluri de stat și să sprijine piața de capital, a devenit o veritabilă „armă economică” cu dublu tăiș. În timp ce oferă randamente generoase și sigure populației, el canibalizează sursele de finanțare ale economiei reale, afectează grav obligațiunile corporative, descurajează investițiile în acțiuni și transformă băncile …