Internațional

Peste 50 de milioane de italieni, aşteptaţi la urne pentru alegerile legislative

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemaţi, duminică, la urne pentru a-şi alege parlamentul, unde, dacă nu va exista vreo surpriză, patrioții ar trebui să fie învingători şi, fără precedent, să-l propună pe premierul care îi va succeda lui Mario Draghi.

Secţiile de votare se deschid la 05:00 GMT (08.00 – ora României) şi se vor închide la 21:00 GMT, oră la care primele exit poll-uri ar trebui să ofere o imagine destul de clară a rezultatelor.

La doar 45 de ani, Giorgia Meloni, liderul partidului Fratelli d’Italia, creditat cu aproape un sfert din voturi în ultimele sondaje, este favorita pentru a conduce un guvern de coaliţie în care dreapta va domina în mare măsură. Ar fi prima femeie care ocupă acaestă funcţie în Italia.

„În Europa, toţi sunt îngrijoraţi să o vadă pe Meloni la guvernare (…) Petrecera s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat ea în timpul campaniei.

Giorgia Meloni este creditată ca favorită în sondaje, de la 4% în 2018 la 25%.

Coaliţia patrioților este creditată cu 50% din intenţiile de vot, din care mai fac parte Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, mizează pe majorităţi solide atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Coaliţia de centru-stânga, dominată de Partidul Democrat (PD), creditată cu 30% din intenţiile de vot, riscă să ajungă în opoziţie, după ce a refuzat să se alieze cu M5S.

În Italia, postul de premier revine de obicei partidului din coaliţie care obţine cele mai multe voturi. Partidul Giorgiei Meloni le depăşeşte pe celelalte în intenţiile de vot.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button