Politică

Peste 200.000 de români suferă de cancer

În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”, a declarat, luni, preşedintele CNAS, Valeria Herdea.

„Din păcate, avem 207.722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”, a spus Herdea, potrivit Agerpres.

Întrebată în ce situaţie este CNAS cu plata concediilor medicale, Herdea a răspuns că acestea se vor plăti eşalonat.

„Concediile medicale se vor plăti eşalonat pentru că nu se pot face altfel. Plătim un procent în fiecare lună pentru a putea eşalona pe parcursul întregului an, de comun acord cu Ministerul de Finanţe”, a susţinut preşedintele CNAS.

Herdea a mai precizat că evaluarea făcută la nivelul cabinetelor medicilor de familie se află la final şi s-au constatat „sub 1% derapaje”. Potrivit şefei CNAS, verificarea medicilor de familie s-a făcut eşantionat.

Herdea a anunţat că la nivelul CNAS, începând cu 1 martie, se va derula o campanie de comunicare către pacienţi în aşa fel încât fiecare să înţeleagă că o persoană asigurată are „drepturi şi obligaţii”.

„Dreptul la serviciu medical înseamnă şi obligaţie de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât să poţi să îl ajuţi. Asta se face în toate ţările civilizate şi cred că modelul vest european este de preluat şi la noi”, a susţinut preşedintele CNAS.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button